Zi decisivă pentru Traian Băsescu. Este așteptat la Curtea Supremă

0

Fostul președinte Traian Băsescu este așteptat vineri la Curtea Supremă, unde se dezbate calitatea sa de colaborator al fostei Securități. Este primul termen în apel al procesului în care Băsescu a atacat decizia Curții de Apel București prin care magistrații au stabilit că fostul președinte a făcut poliție politică.
Traian Băsescu încearcă să-i convingă pe judecătorii de la Curtea Supremă că nu a fost colaborator al Securității ceaușiste.

Curtea de Apel a decis în 2019 că Traian Băsescu a colaborat cu fosta instituție de oprimare din regimul comunist. Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că fostul șef de stat ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative scrise de mână.
Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.
Traian Băsescu ar putea fi acuzat de fals în declarații
Dacă nu i se va da dreptate la Înalta Curte de Casație și Justiție, Traian Băsesu ar putea fi acuzat de fals în declarații. În momentul candidaturii la alegerile locale din 2020, fostul șef de stat a completat o declarație pe propria răspundere prin care susținea că nu a colaborat cu fosta Securitate.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.

Cum se apără Traian Băsescu
La ultimul termen al procesului din 5 septembrie, Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securităţi. „Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul”, a spus atunci Băsescu.

Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate „căpitan Traian Băsescu”.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, s-a apărat el.