Vitamina B12 este fundamentală între 40 și 60 de ani – Semnele care arată un deficit major de vitamina

eduard

S-a constatat faptul că 4% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani suferă de deficit de vitamina B12, iar un procent și mai mare ignoră semnele de avertizare ale lipsei de vitamina B12.

14 simptome care arată lipsa vitaminei B12 în organismul unei femei:

Amețeli și pierderea coordonării

Ți se întâmplă să ai stări de amețeală, în ciuda faptului că mănânci bine și te odihnesti suficient? Mai multe studii relevă faptul că persoanele cu deficit de vitamina B12 se confruntă adesea cu stări de amețeală. Totodată, persoanele afectate pot să se confrunte frecvent cu senzația de țiuit în urechi, denumit în termeni medicali tinitus.

Probleme cu părul și unghii fragile

Părul și-a pierdut strălucirea, a devenit fragil, subțire, rar? Unghii subțiri, rupte, umflate? Toate acestea indică o lipsă a vitaminei B12.

Slăbiciune musculară

Atunci când nu ai suficientă cantitate de vitamina B12 în organism, te poți confrunta și cu slăbiciune musculară și te simți lipsit de putere. În același timp, respirația îngreunată este un alt semn al lipsei acestei vitamine.

Dificultăţi de respiraţie

Unul dintre posibilele semne fiziologice ale deficienţei de vitamina B12 este dificultatea de respiraţie la efort. Vitamina B12 contribuie la producerea de hemoglobină, proteina de transport a oxigenului în sânge. Deficienţele de vitamine pot diminua fluxul de oxigen în ţesuturi, provocând anemie care duce la dificultăţi de respiraţie şi slăbiciune. Mergi la medic dacă simţi oboseală inexplicabilă, palpitaţii, dificultăţi de respiraţie sau durere la nivelul limbii.

Tulburări de vedere

Un alt simptom al deficienței de B12 este vederea încețoșată și tulburată. Acest simptom poate apărea când netratarea lipsei de B12 afectează sistemul nervos, păgubind un nerv optic care are legătură cu vederea. Deși este alarmantă, tulburarea de vedere poate fi tratată cu ajutorul suplimentelor alimentate bogate în B12. Totuși, tulburarea de vedere este un simptom mai rar întâlnit în cazul lipsei de B12.

Oboseală accentuată

Oboseala este unul dintre primele simptome ale deficientei de vitamina B12. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul are nevoie de aceasta vitamină pentru a produce celule roșii, care transportă oxigen. Când nu ai suficient oxigen, atunci te simți obosit, indiferent dacă ai dormit 8 ore cu o noapte înainte.

Ai pielea palidă

Ai observat că pielea ta a devenit mai palidă? Acest lucru poate fi pus pe seama deficitului de vitamina B12, pentru că celulele roșii sunt mult mai sensibile și pot fi distruse mult mai ușor, ducând la creșterea nivelului de bilirubină, pigment responsabil pentru aspectul palid al pielii.

Leziuni ale nervilor şi senzaţie de furnicături

Lipsa de B12 poate deteriora celulele nervoase, ducând la o senzaţie de furnicături la nivelul mâinilor şi al picioarelor. Ignorarea acestora duce la permanenţa simptomelor şi chiar la parestezii. În sistemul nervos, vitamina B12 este necesară pentru formarea de mielină, care măreşte viteza impulsurilor.

Deficitul de vitamina B12 poate duce la degenerarea măduvei spinării, a nervilor optici, a ţesutului cerebral şi a nervilor periferici. Fără protecţia vitaminei, nervii măduvei spinării se pot deteriora. Ca urmare, vei cădea şi îţi vei pierde echilibrul mai des, chiar şi atunci când mergi pe suprafeţe plane.

Probleme cu memoria

Îţi pui cheile de la maşină în frigider Sau mergi la biroul colegei tale să plecaţi la masă şi când ai ajuns la ea uiţi de ce ai venit. Înainte să te îngrijorezi că suferi de Alzheimer, mergi să-ți faci nişte teste de sânge. Dacă se va dovedi că lipsa vitaminei B12 este cauza pierderilor tale inexplicabile de memorie, o cura cu această vitamină, în cantitatea prescrisă de medic, va rezolva destul de repede problema.

Limbă umflată, inflamată

Dacă ai o alimentaţie vegetariană, ai anumite afecţiuni ale sistemului digestiv sau exagerezi cu alcoolul, rişti să ai un deficit de vitamina B12. Simptomele orale ale lipsei de B12 sunt limba cărnoasă, roşie şi netedă. Deoarece organismul nu are suficientă vitamina B12, sinteza ADN-ului devine afectată.

Ca rezultat, celulele epiteliale ale gurii încep să se divizeze rapid şi să provoace glosită, cheilită unghiulară, ulcere recurente orale şi candidoze orale. Simptomele glositei pot să apară intermitent şi se pot înrăutăţi pe măsură ce trece ziua. Dacă observi oricare dintre aceste semne, încearcă să schimbi obiceiurile alimentare, incluzând mai multe produse de origine animală.

Depresie, schimbări comportamentale

Este normal ca deficienţa unor vitamine vitale să ducă la depresie şi schimbări de dispoziţie, iar vitamina B12 nu este o excepție. Lipsa acesteia are un impact puternic asupra producţiei de serotonină din creier. Serotonina ajuta la reglarea stării de spirit. E necesar un consult la medic pentru un plan de tratament corect.

Dependența de mirosuri

Anemia duce la distorsionarea mirosurilor. Deci, mirosul parfumului preferat nu mai pare atât de fermecător, dar parfumul vopselei sau kerosenului, de exemplu, pare foarte plăcut.

Oase fragile

La fel ca şi calciul şi vitamina D, vitamina B12 joacă un rol foarte important în formarea celulelor osoase ale corpului, numite osteoblaste. Deficitul de B12 compromite buna funcționare a lor şi poate duce la osteoporoză. Boala se caracterizează prin oase fragile, ca rezultat al pierderii tisulare cauzate de deficitul de nutrienţi. Drept urmare, pot avea loc căzături, fracturi osoase sau rupturi. Persoanele în vârstă sunt expuse unui risc mai mare, de aceea efectuarea de teste sanguine regulare este o necesitate.

Temperatură ridicată

Un simptom foarte rar, dar totuși întâlnit, este temperatura ridicată. Nu este sigur de ce apare, dar unii doctori au asociat uneori febra cu lipsa de vitamina B12. În orice caz, trebuie să reținem că febra este mai adesea asociată cu alte tipuri de boli, nu cu deficiența de B12.

În concluzie, deficiența de vitamina B12 se poate manifesta în diverse moduri, făcând procesul de diagnosticare anevoios. Dacă ai vreunul dintre aceste simptome, ar fi bine să discuți cu un medic. Pentru majoritatea oamenilor, lipsa de vitamina B12 poate fi ușor tratată prin consumul de alimente bogate in B12 sau printr-o medicație bazată pe un complex de B12.

Lasă un comentariu