Vești rele pentru iubitorii de cafeaua! Prețul acestui aliment a crescut exagerat

0

În ultima perioadă au avut loc scumpiri masive din toate punctele de vedere. S-au scumpit carburanții, mâncarea, băuturile și se pare că și cafeaua este în aceeași situație. Prețurile la cea mai consumată cafea au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

S-a scumpit cafeaua
Consultanții atrag atenția că Brazilia va avea o recoltă slabă și în 2022, iar stocurile de cafea la producători sunt insuficiente. O mulțime de fermieri au ajuns în incapacitatea de a-și plăti datoriile, pentru că au încheiat contracte la prețuri mult mai mici, iar situația s-a schimbat între timp.

Criza sanitară a afectat producția de cafea
Chiar dacă prețurile au crescut, cererea este în continuare foarte mare. Producătorii de cafea se confruntă în acest moment cu o adevărată criză. De exemplu, grupul israelian Strauss, proprietarul Doncafe şi Amigo, a anunţat că majorarea costurilor cu materiile prime au trecut deja de limita acceptabilă, motiv pentru care va crește preţurile în România, Ucraina, Serbia şi Polonia pentru a se putea bucura și de profit.
Vietnam, unul dintre cei mai mari producători de cafea, a suferit pierderi enorme din cauza pandemiei. Având în vedere că zona a fost închisă mult timp, o mulțime de tone de cafea nu au mai putut fi transportate. Acum, cererea e prea mare și comenzile nu pot fi onorate.