Vești bune pentru români. Se acordă vouchere pentru schimbarea sobei

eduard

Românii au primit o nouă veste bună. Ministrul Mediului, Mircea Fechet a inițiat un program pilot prin care sobele cu eficiență scăzută să fie înlocuite pe banii statului. Se dorește ca noua sobă să aibă o eficiență energetică mai înaltă, de peste 90%.

Se anunță vești bune pentru români. Guvernul va acorda vouchere pentru schimbarea sobelor vechi. Cerința este ca ele să fie înlocuite cu sobe de înaltă eficiență energetică.

Guvernul va ofere vouchere pentru schimbarea sobei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat inițierea unui program pilot pentru schimbarea sobelor cu eficiență scăzută, de 20-25%. Ele ar urma să fie înlocuite cu cele de înaltă eficiență energetică de peste 90%.

„Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă”, a spus ministrul mediului, Mircea Fechet.

Dorința este crearea unui mediu mai curat, precum și o presiune mai mică la fondul forestier. Lemnul se va transforma în mai puțin scrum.

”Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunităţi, dar va însemna şi o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane de metri cubi cu sobe cu o eficienţă de 20% şi alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puţin, având surse de încălzire de înaltă eficienţă”, a adăugat acesta.

Statul oferă 72.000 de lei pentru repararea locuinței

Prin proiectul Național „Casa eficientă energetic”, statul va susține românii privind renovarea locuințelor pentru reducerea consumului electric, de minim 30%. Ce lucrări vor fi acceptate în program și decontate:

izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei

lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși

izolarea termică a acoperișului/planșeului
montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net

Lasă un comentariu