Vești bune pentru angajații din sectorul privat. Ministrul Turismului a anunțat oficial

0

Ministerul Turismului a făcut un anunț mult așteptat de către români. Nu doar angajații de la stat vor primi vouchere de vacanță în 2022. Angajatorii își pot deduce aceste cheltuieli, a declarat Constantin Daniel Cadariu.

Vouchere de vacanță pentru angajații din sectorul privat

Voucherele de vacanță pot fi acordate și angajaților din domeniul privat, iar angajatorii își pot deduce aceste cheltuieli. Potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, valoarea maximă a voucherelor de vacanță pentru sectorul privat este de 13.800 de lei, adică echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară.

Ministrul Cadariu încurajează companiile să ofere vouchere salariaților și spune că se gândește ca pentru viitor să identifice metode prin care să poate crește atractivitatea acordării lor.

Angajatorii care acordă vouchere de vacanță pot beneficia de deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și sunt scutiți de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului, se arată într-un comunicat al MAT.

Ce faci după ce primești voucherele de vacanță

După ce primește voucherele de la angajator, salariatul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Beneficiarul voucherului de vacanță merge apoi la hotel/pensiune/agenție, etc. și plătește cu voucherele. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei, iar valoarea lor totală este de 1450 de lei.

Foarte important de menționat este că voucherele de vacanță nu sunt transmisibile, ceea ce înseamnă că ele pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Amenzile pentru comercializarea voucherelor de vacanță este de 26.600 de lei. Unitățile de cazare sau agențiile de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană vor fi amendată cu 13.300 de lei.

Începând cu data de 1 aprilie 2022, unităţile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura.

Legislaţia în vigoare privind acordarea voucherelor de vacanță este OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.