Veste bună de la medicii italieni: mortalitatea pacienților cu COVID-19 ar putea fi redusă la jumătate, cu diagnosticarea precoce a anumitor parametri de la nivelul plămânilor

0

De Sâmbătă, 05 septembrie 2020, 07:48. Ultimul update Sâmbătă, 05 septembrie 2020, 09:47

Un grup de medici din Bologna a realizat un studiu care arată ce se întâmplă în organismul pacienților cu COVID-19 care pierd lupta cu boala. Cu un diagnostic de mare precizie și cu un tratament pe măsură, mortalitatea se poate reduce la jumătate, susține cercetarea.

Studiul a fost realizat pe 301 pacienți de la Policlinica Sant‘Orsola din Bologna și la redactarea sa au colaborat specialiștii mai multor spitale italiene din mai multe domenii: reanimare, pneumologie, radiologie, oncologie și statistică medicală, potrivit www.nurse24.it.

Cercetarea demonstrează că virusul poate afecta ambele componente ale plămânilor: atât alveolele responsabile de preluarea oxigenului și eliberarea dioxidului de carbon, cât și capilarele, vasele sanguine în care are loc schimbul dintre dioxidul de carbon și oxigen.

Când virusul atacă doar alveolele sau doar capilarele, mortalitatea este de 20%.
Când însă virusul afectează atât alveolele, cât și capilarele, probabilitatea ca acel pacient să nu reziste luptei cu boala este de 60%.
Așadar, pacienții care au această „daună dublă” au mai puține șanse de a trăi. Potrivit medicilor italieni, se poate vedea la un examen pulmonar al bolnavului de COVID care sunt pacienții în această situație de risc (dacă distensibilitatea pulmonară are valoarea mai mică de 40 și valoarea D-dimerilor este mai mare de 1800, susține echipa din Bologna).

Una dintre problemele României: depistarea târzie
Mai multe țări, din păcate România este una dintre ele, înregistrează o rată mare a mortalității, una dintre explicații fiind faptul că, din cauza testelor insuficiente și a anchetelor epidemiologice superficiale, bolnavii sunt depistați târziu. Iar aceste analize, precum cea sugerată de medicii de la Bologna, fie nu se fac, fie se fac târziu, când starea s-a deteriorat.

„Studiul din Bologna indică rezultate care vor aduce urmări pozitive pentru tratamentul COVID-19, fie că vorbim de medicații deja existente, fie de cele care vor fi realizate ulterior”, a spus subsecretarul de stat din Ministerul Sănătății Sandra Zampa pentru Bari Today.

Cu alte cuvinte, acest dublu diagnostic al pacienților va face posibilă o intervenție rapidă, iar administrarea unor tratamente cu anticoagulanți ar putea să prevină dauna asupra capilarelor de la nivelul plămânilor.