Vaccinul antigripal este deja distribuit în țară, în campania Ministerului Sănătății. Cine va beneficia de imunizare gratuită

0

Prima tranșă de vaccin antigripal a început să fie distribuită în toată țara, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită derulată de Ministerul Sănătății.

Sunt 3 milioane de doze cumpărate de Minsierul Sănătății pentru sezonul rece 2020-2021, destinate persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, arată Ministerul Sănătății într-un comunicat. 330.000 de doze vor fi disponibile în scurt timp.

„Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Ieri, 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început distrubuția primelor 330 000 doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc” au precizat oficialii Ministerului Sănătății.

Ministrul Nelu Tătaru susține că organizarea pentru aprovizionarea cu vaccin antigripal a mers mai bine în acest an față de anii trecuți, în ciuda eforturilor de combatere a coronavirusului. Pot fi aduse suplimentar încă un milion de doze de vaccin antigripal, a mai spus Tătaru

„Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății.
Care sunt categoriile de risc care vor fi imunizate
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu varsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, la fel ca în trecut.