Unul dintre cele mai mari subcontinente din lume se va rupe în două

eduard

Nu doar continentul Africa se rupe, ci și unul dintre subcontinente, potrivit unei echipe de cercetători.

De peste 60 de milioane de ani, plăcile tectonice indiană și eurasiatică se „luptă”, iar locul de întâlnire este sub Munții Himalaia.

Cercetătorii cred că o parte din placa indiană se va scufunda în mantaua Pământului, sub cea eurasiatică, iar în final subcontinentul indian va fi rupt în două.

Acesta nu se va rupe vertical, cum ne-am aștepta, ci se va separa orizontal în straturi separate, printr-o „delaminare”. Cea mai joasă parte este cea care se va scufunda în mantaua planetei. Totodată, părțile de mai sus, care au format Platoul Tibetan, aflat la o înălțime foarte mare, vor rămâne la suprafață, potrivit thebrighterside.news.

„Nu am știut că e posibil ca niște continente să se comporte așa, iar asta este, pentru știința solidă a Pământului, destul de fundamental”, a declarat Douwe van Hinsbergen, geodinamician de la Universitatea din Utrecht și unul dintre autorii studiului, la American Geophysical Union.

Pământul va arăta mult diferit peste câteva zeci de milioane de ani
Totodată, continentul Africa ar putea fi împărțit în două de formarea unui nou ocean în viitorul îndepărtat, potrivit cercetătorilor.

Formarea Riftului African Estic a început deja și a fost observată prima dată în 2005. Acesta a apărut în deșertul etiopian. Asta înseamna că peste foarte mulți ani state precum Uganda și Zambia vor avea ieșire la mare.

Lasă un comentariu