Unul din marii artiști ai României, răpus de coronavirus

0

Unul dintre marii artiști plastici ai României, Viorel Nimigeanu, s-a stins din viață după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Vestea i-a cutremurat pe toți cunoscătorii de artă din România.

Pictorul clujean Viorel Nimigeanu, 70 de ani, a murit după ce a fost infectat cu COVID-19 și a stat ultimele zile la Terapie Intensivă. Pictorul Viorel Nimigeanu fusese intubat de 7 zile la terapie intensivă, în București, conform presei locale din Cluj-Napoca.

Pictorul Viorel Nimigeanu era și profesor la Universitatea de Artă și Design (UAD), conform site-ului Clujul Cultural. El a realizat mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate. Nimigeanu a executat, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țara și străinătate. În 2010 și-a obținut doctoratul cu lucrarea Pictură bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

Pictorul Viorel Nimigeanu, o viață dedicată artei
Viorel Nimigeanu a fost sărbătorit, în perioada 7 – 25 octombrie 2020, la împlinirea a 70 de ani de Muzeul de Artă Cluj, unde a fost organizată expoziția Aniversară, potrivit Stiri de Cluj.

S-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu intră la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care îl absolvă în anul 1973.

În 1977, este admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde are șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor apreciază talentul tânărului student și îl sprijină în realizarea unor proiecte.

Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București.

Începând cu anul 1978 este preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate. În 2010 își obține doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

Potrivit sursei citate, arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.