Un nou val de Covid-19 în România. Octavian Jurma a explicat ce urmează să se întâmple după deschiderea școlilor

eduard

Octavian Jurma trage un semnal de alarmă cu privire la un nou posibil val de Covid-19 în România. Acesta afirmă faptul că se poate ajunge la un maxim de 30.000 de cazuri de Covid-19 pe săptămână. De asemenea, specialistul avertizează despre faptul că pandemia de Covid-19 ar putea reveni în toamnă.

De la începutul lunii, numărul de cazuri de Covid-19 se află într-o continuă creștere. Această creștere nu anunță altceva decât debutul unui nou val de endemic din acest an. De asemenea, specialistul a spus că sunt estimări generice pentru că nu se știe încă dinamica endemică și nici ce tulpini circulă acum în România. Aceste lucruri nu sunt cunoscute din cauza nivelului primitiv de testare și secvențiere, spune specialistul.

Un nou val de Covid-19 în România. Ce se poate întâmpla odată cu întoarcere copiilor la școală
„Astăzi am înregistrat a doua săptămână de creștere consecutivă a numărului de cazuri noi de COVID-19. Avem astfel confirmarea că a debutat și în România al doilea val endemic din acest an. Am adăugat și un grafic care surprinde ultimul val epidemic (Valul 6 – BA.5) din vara anului trecut, al cărui vârf a atins aproape 57.000 de cazuri săptămânale. Prin comparație, atât vârful primului val endemic din această iarnă/primăvară a fost de 7x mai scăzut, cât și nivelul de debut al noului valul de vară/toamnă este 4x mai mic decât debutul Valului 6”, a scris specialistul Octavian Jurma.

De asemenea, specialistul a explicat ce ar însemna acest nou val. Astfel, odată cu deschiderea școlilor, riscul de infectare va crește progresiv cu 15-20% în fiecare săptămână. Creștere ar ajunge la maxim odată cu deschiderea școlilor.

Până la moment, pandemia a omorât aproape toate persoanele care aveau un risc ridicat de deces din cauza unei infecții. Astfel, specialiștii spun că dacă ai trecut peste infecție, riscul de moarte acum este foarte scăzut. Riscul este și mai mic în cazul persoanelor vaccinate.

Ce trebuie să știi despre LongCovid. Cât de periculoasă este afecțiunea?
Însă, există riscul ca persoanele să dezvolte LongCovid. Aceasta este o afecțiune extrem de neplăcută pentru că are un efect de îmbătrânire în medie cu 5 ani. Unul dintre principalele simptome ale acestei boli este oboseala cronică debilitantă.

„Paxlovid încă nu avem și nici nu vom avea în timp util pentru a reduce riscul și povara Long COVID în România, ceea ce înseamnă fie că celor din guvern nu le pasă de sănătatea oamenilor, fie că nu înțeleg cât de mare este impactul Long COVID asupra forței de muncă pe care, în schimb, vor să o taxeze până la epuizare”, a încheiat Octavian Jurma.

Pe lângă explicațiile oferite de Octavian Jurma referitor la începerea unui nou val de Covid-19 în România, specialistul a menționat și care sunt riscurile privind noua afecțiune. Long Covid are o incidență aproximativ de 10 ori mai mare decât numărul de decese. Astfel, unde între 10 și 20% din totalul celor infectați, inclusiv și minorii. Astfel, medicii spun că recomandările de protecție și evitarea infectării rămâne actuală și presupune măsuri elementare de igienă a aerului. Aceste măsuri sunt foarte simpli și presupun doar aerisirea sau filtrarea încăperii, purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate. La moment, nu au fost instaurate măsuri publice.

Lasă un comentariu