Tradiții care se respectă doar Miercurea. Ce să faci ca să-ți meargă bine

eduard

Miercurea este ziua care marchează mijlocul săptămânii și, de-a lungul timpului oamenii au dezvoltat multe superstiții legate de această zi. Pentru a se feri de ghinion, oamenii au ajuns să respecte cu sfințenie câteva obiceiuri în ziua de miercuri.

Miercurea e ziua Maicii Domnului
În popor, se spune că ziua de miercuri este închinată Maicii Domnului, fiind o zi a crucii, „de viaţă dătătoare”, asemenea zilei de vineri. De asemenea, miercurea este ziua în care s-a făcut Soarele și tot în această zi cade Miezul-Păreţei de postul mare.

Miercuri este zi de post, iar oamenii credincioși de la sate posteau pentru Maica Domnului, pentru că aceasta era ziua în care se puneau cloşti şi în care se începea aratul.

Această zi este una închinată rugăciunii pentru sănătate, pentru liniștea sufletească și pentru familie. De asemenea, miercurea se postește pentru a avea cinste.

Conform credinței populare, miercurea este o zi potrivită pentru drumuri lungi, în călătorii importante. Se spune că cine pleacă va avea noroc și se va întoarce bucuros acasă. Pentru a avea noroc, miercurea trebuie să porți haine galbene, albastre sau mov.

Tradiții care se respectă Miercurea
Tradițiile și obiceiurile din această zi sunt legate de Sfânta Miercuri despre care legenda populară spune că era o femeie bună la suflet, credincioasă, însă săracă și sfrijită care trăiește în cer alături de cele nouă fete ale sale.

În alte părți ale țării, Sfânta Miercuri era o femeie rea care pedepsea oamenii care nu îi respectau dorințele de ziua ei.

În unele zone ale țării, miercurea se ține de „Dânsele”, însemnând că se țin cu sfințenie câteva tradiții care au menirea să te păzească de ghinion. Astfel, miercurea nu se spală, nu se taie unghiie, nu se spală haine. Altfel, femeile ar face bube pe încheieturi și încep să aibă dureri.

De asemenea, miercurea nu se fac nunți, nu se fac petreceri și nu se merge la pețit, nefiind o zi dedicată distrației. Miercurea nu se plantează castraveți și nu se culeg ouăle din cuibar pentru a nu atrage dihorul care va mânca găinile.

Una dintre legende spune că o femeie, în seara de marți spre meircuri, s-a apucat de zolit călepele. Atunci, o altă femeie i-a intrat în casă și i-a propus să facă treaba în locul ei.

Străina tot punea în zolniţă o chită de cânepă, dar şi un copil. Mama, speriată, a mers la megieşă şi i-a spus, fiind învațată să rostească vorbele „Cumătră, ieşi că ard horaiţele!”.

Rostind aceste cuvinte, străina a fugit imediat, altminteri avea să-i opărească femeii copiii.

Rugăciunea zile de Miercuri
Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune și umilită a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr.

La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine, Doamne, și ajută-mi ca în toate să fac voia Ta și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ți spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din gura Ta cea dulce: „Iertate să-ți fie păcatele…” Amin.

Alte recomandări pentru tine

Lasă un comentariu