Tinerii căsătoriți nu se vor mai putea bucura de darul de nuntă. ANAF cere impozitarea cu 70% din suma primită de miri

eduard

Tinerii căsătoriți nu se vor mai bucura de darul primit în ziua nunții. În urma noilor măsuri fiscale propuse de către Executiv, care prevăd impozitarea nunților, botezurilor, dar și a darului de nuntă cu până la 70%, ANAF va controla la sânge veniturile petrecăreților.

Tinerii căsătoriți sunt loviți în plin de noile măsuri fiscale propuse de Guvernul României. Pe data de 19 septembrie, una dintre noile măsuri propuse de Executiv a fost impozitarea nunților, botezurilor, dar și a darului de nuntă cu până la 70%. Modificarea Legii 70 prevede inclusiv modificarea plafonului de plată în numerar de la 10.000 de lei la 2.500 de lei, până în anul 2025.

Cuplurile de tineri căsătoriți nu se vor mai bucura de darul de nuntă
Cei care vor să ajungă să își unească destinele în fața altarului, dar să se și bucure de darul de nuntă în integralitatea sa ar trebui să se grăbească, pentru că statul plănuiește să impoziteze cadoul nuntașilor cu 70%. Plafonarea plăților primite de organizatorii de nunți, în limita a 5.000 de lei, ar urma să intre în vigoare până în 31 decembrie 2024. Următoarea modificare a plafonului va fi de pe 1 ianuarie 2025, când maximul va fi de 2.500 de lei.

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

O metodă prin care cei care vor să se vadă căsătoriți ar putea evita impozitarea uriașă a darului de nuntă ar fi să-i convingă pe invitați să le vireze banii direct în cont, pentru a fi taxați cu doar 10% impozit pe venit. Prin introducerea acestui procent, numărul nunților ar putea scădea semnificativ, mai ales că mulți nuntași nu își permit să plătească toată consumația evenimentului decât abia la finalul acestuia. În 2023, meniul de nuntă pentru o singură persoană pornește de la 50 de euro.

ANAF a început încă din 2018 să le ceară tinerilor însurăței să prezinte toate informațiile despre firmele, PFA-urile și toate persoanele juridice cu care au colaborat și pe care le-au plătit pentru nuntă.

„Vă solicităm informaţii despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăţi Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-aţi avut cu ocazia evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile şi religioase”, extras din solicitarea ANAF pe care o primesc cei care își fac nunta.

Lasă un comentariu