Tinerii căsătoriți, loviți de impozitarea darului de nuntă

eduard

Tinerii căsătoriți, loviți de impozitare: Nuntașii vor plăti 70% impozit pe darul de nuntă
Tinerii căsătoriți din România se confruntă cu vestea proastă că nu se vor mai bucura de darul primit în ziua nunții. Guvernul României a propus recent noi măsuri fiscale, care prevăd impozitarea nunților, botezurilor și a darului de nuntă cu până la 70%. Aceste modificări radicale au stârnit nemulțumire în rândul cuplurilor proaspăt căsătorite și au generat controverse în societate.Pe data de 19 septembrie, Executivul a propus impozitarea evenimentelor precum nunți și botezuri, dar și a cadourilor primite de tinerii căsătoriți. Modificarea Legii 70 prevede inclusiv reducerea plafonului de plată în numerar, de la 10.000 de lei la 2.500 de lei, până în anul 2025. Această schimbare are ca scop combaterea evaziunii fiscale și creșterea transparenței în domeniul evenimentelor sociale.
Una dintre cele mai mari consecințe ale noilor măsuri fiscale este impozitarea darului de nuntă cu până la 70%. Astfel, cuplurile de tineri căsătoriți nu se vor mai putea bucura de cadourile primite în ziua nunții în integralitatea lor. Plafonarea plăților primite de organizatorii de nunți, în limita a 5.000 de lei, va intra în vigoare până în 31 decembrie 2024. Ulterior, începând cu 1 ianuarie 2025, maximul va fi de 2.500 de lei.

Potrivit proiectului de lege, orice venituri realizate de persoanele fizice, a căror sursă nu a fost identificată, vor fi impozitate cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor prin decizia de impunere. Aceste măsuri urmăresc intensificarea controlului asupra veniturilor petrecăreților și combaterea evaziunii fiscale în cadrul evenimentelor sociale.

În fața impozitării masive a darurilor de nuntă, tinerii căsătoriți caută soluții pentru a evita aceste taxe considerabile. O metodă ar fi ca invitații să vireze banii direct în conturile lor, astfel încât să fie taxați cu doar 10% impozit pe venit. Această strategie poate avea ca efect secundar scăderea numărului de nunți, mai ales că mulți nuntași preferă să plătească consumația evenimentului abia la finalul acestuia și nu ar putea face față unei impozitări atât de mari.

Deja, ANAF a început să solicite tinerilor căsătoriți informații despre firmele, PFA-urile și alte persoane juridice cu care au colaborat și pe care le-au plătit pentru organizarea nunții. Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu al autorităților de a combate evaziunea fiscală în domeniul evenimentelor sociale.

Cu toate acestea, impozitarea nunților și a darurilor de nuntă cu până la 70% a stârnit nemulțumirea în rândul tinerilor căsătoriți și a familiilor acestora. Aceste măsuri fiscale pot avea un impact semnificativ asupra bugetului cuplurilor proaspăt căsătorite și pot pune la îndoială tradiția darurilor de nuntă.

În concluzie, noile măsuri fiscale propuse de Guvernul României vor lovi tinerii căsătoriți în plin, impunând impozitarea nunților, botezurilor și a darului de nuntă cu până la 70%. Aceste schimbări radicale au generat nemulțumire în rândul cuplurilor proaspăt căsătorite și au ridicat întrebări cu privire la viitorul tradiției darurilor de nuntă. În fața acestor provocări fiscale, tinerii căsătoriți caută soluții pentru a evita impozitarea masivă a cadourilor de nuntă și pentru a-și proteja bugetul într-un moment important al vieții lor.

Lasă un comentariu