Sfântul Andrei în 2023 De ce trebuie să puneți canile și oalele cu gura în jos în această noapte

eduard

Sfantul Andrei este praznuit in fiecare an pe 30 noiembrie. Noaptea din ajun este asociata cu obiceiuri, precum aparitia strigoilor, farmece, ghicirea ursitului si a vremii.

Sfantul Andrei este considerat ocrotitorul Romaniei sau patronul spiritual al romanilor, fiind cel despre care se crede ca a adus pentru prima data religia crestina pe teritoriul tarii noastre.

Petru si Andrei au renuntat la indeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos si, dupa Invierea Domnului, au devenit „pescari de oameni“. „Sfantul Apostol Andrei a propovaduit Evanghelia in tinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei si Scitiei Minor, adica Dobrogea de astazi, in cetatile Tomis, Callatis si Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul romanilor“, spune parintele Paul Tudorache de la biserica „Sfanta Cuvioasa Parascheva”.

De ce se pun oalele si canile cu gura in jos in aceasta noapte
In noaptea de 29 spre 30 noiembrie, de Sfantul Andrei exista credinta ca locuintele sunt pazite de strigoi, daca oalele si canile sunt intoarse cu gura in jos si cenusa calda e scoasa din soba.

Lasă un comentariu