Sfânta Parascheva 2020: Mitropolitul Teofan, anunţ important

0

Mitropolitul Teofan spune că măsura de a interzice, de Sfânta Parascheva 2020, celor care nu au domiciliul în Iaşi să participe la procesiune este discriminatorie.
Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a declarat faptul că măsura de a interzice procesiunea de la Sfânta Parascheva 2020, care a fost adoptată pentru prima dată în istorie, „încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă”.

Pelerinajul de Sf Parascheva 2020 a fost anulat
Pentru prima dată în ultimii 50 de ani pelerinajul de Sfânta Parascheva 2020 a fost anulat. Mai mult decât atât, preoții au decis să limiteze la o singură zi întreaga sărbătoare.
Autoritățile județene au interzis accesul oamenilor care nu locuiesc în municipiu în apropiera raclei.

Sfânta Parascheva 2020 este sărbătorită pe 14 octombrie.
Sfanta Cuvioasa Parascheva este cinstita ca fiind aducatoare de ploi manoase, imbelsugatoare de roade bune, veselitoarea plugarilor. Ca ocrotitoare a apelor, chipul ei aparea adesea langa rauri sau fantani, iar apa respectiva devenea tamaduitoare. Din acest motiv exista obiceiul in unele locuri sa se aseze icoana Sfintei Parascheva langa fantani si izvoare.

Ziua Sfintei Parascheva este si zi de pomenire a celor trecuti in „Lumea Neintoarcerii”. Este momentul cand se dau de pomana paine din graul nou si must.

„Moldova trăieşte în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa”
„Moldova trăieşte în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulţi semeni de-ai noştri sunt atinşi de noua epidemie se mai adaugă şi decizia autorităţilor de a interzice celor care nu au domiciliul în Iaşi să pătrundă în spaţiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicţia este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale şi principii internaţionale ce protejează libertatea de manifestare religioasă. Este o situaţie foarte greu de înţeles şi de acceptat. Credincioşii care vin în Iaşi cu diferite motive, la spital, la cumpărături, la instanţele judecătoreşti sau la locul de muncă, dacă nu au domiciliul în Iaşi, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinţii care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-şi împlinească dorinţa închinării la sfintele moaşte, deşi au venit la Iaşi şi pentru aceasta. Nici studenţii şi elevii aflaţi în Iaşi care nu au încă viza de flotant nu se pot apropia de Catedrala Mitropolitană”, a spus mitropolitul Teofan.
”Sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare”
Acesta a mai menționt și faptul că „sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare şi de întărire”, iar acum au devenit „sursă de infectare”.

Mitropolitul Moldovei a ținut să menționeze un aspect foarte important legat de Biserica: ”de şapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forţele sale pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor. Şi o va face în continuare. Credincioşii au suportat restricţii severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei.