Iubești cartofii prăjiți, dar stai pe gânduri înainte să-i consumi, deoarece te gândești că sunt o bombă calorică și îți pot afecta sănătatea? Vestea bună este că în ziua de astăzi există metode prin care îți poți pregăti cartofi prăjiți crocanți, aromați și în același timp mai sănătoși. De exemplu, folosind o friteuză cu aer cald.
Friteuzele cu aer cald sunt o opțiune excelentă pentru preparatele prăjite, fiind prevăzute cu sisteme de filtrare ce păstrează uleiul proaspăt. Totodată, datorită faptului că utilizează o cantitate redusă de grăsimi, friteuza cu aer cald te ajută să gătești eficient preparate cu mai puține grăsimi. Dacă folosești o friteuză cu nivel scăzut de ulei, ai nevoie doar de o lingură de ulei pentru a prepara cartofi prăjiți crocanți și delicioși.
Cum alegi cei mai buni cartofi pentru prăjire
Cartofii se numără printre cele mai populare legume, pentru că sunt gustoși, ușor de gătit și se pot prepara în mai multe moduri, satisfăcând toate gusturile. Tocmai de aceea, pe piață există o mare varietate de cartofi – de la cei albi și roșii, până la cei dulci, care sunt prezenți în tot mai multe rețete.
Este bine să știi că anumiți cartofi sunt recomandați pentru fiert, întrucât se înmoaie rapid, în timp ce alte tipuri se pretează mai bine la prăjit sau sunt perfecți pentru preparate la cuptor. Dacă vrei să obții cei mai gustoși cartofi prăjiți, este recomandat să cunoști diferențele dintre soiuri, astfel încât să alegi varianta potrivită.
Soiurile de cartofi cu pulpa tare și coaja mai groasă sunt cele mai indicate pentru prăjit în tigaie sau la friteuză. Aceste soiuri sunt mai puțin apoase, fapt pentru care cartofii se prăjesc ușor, devenind crocanți la exterior și moi la interior. De aceea, cei mai buni cartofi pentru prăjit sunt cartofii roșii. Având o cantitate mai mică de amidon decât cei albi, aceștia vor ieși de fiecare dată crocanți și gustoși, în special dacă îi prăjești la friteuza cu aer cald.
Iată cum trebuie să pregătești cartofii pentru a obține o textură crocantă:
- Cartofii trebuie să fie tăiați aproximativ la aceeași dimensiune, altfel există posibilitatea ca unii să se ardă, iar alții să rămână cruzi.
- După tăiere, este bine să îi speli în 2-3 rânduri de apă, pentru a înlătura excesul de amidon.
- Usucă-i apoi foarte bine și șterge-i, folosind un prosop de bucătărie curat.
Dimensiunea bucăților tăiate determină de asemenea cât de crocanți sau de moi vor fi cartofii după prăjire. Feliile de cartofi tăiate subțire vor fi mai crocante, iar cele tăiate gros vor fi mai moi la interior. În funcție de preferințele tale, poți varia timpul de gătit și poți opta pentru diferite dimensiuni ale feliilor de cartofi.
Dacă folosești o friteuză, odată ce ai pregătit cartofii pentru prăjire va fi necesar să alegi setările optime, pentru ca la sfârșit să ai parte de un rezultat așa cum îți dorești. În plus, o friteuză cu aer cald de ultimă generație nu necesită reîncălzire și dispune de funcție de amestecare automată.
Rețete de cartofi prăjiți pe care le poți prepara la friteuza cu aer cald
Îți dorești să te bucuri de cartofi prăjiți gustoși și sănătoși, chiar la tine acasă? Fie că îi preferi simpli sau cu arome, ai la dispoziție o mare varietate de rețete pe care le poți încerca. Pentru un plus de inspirație, îți oferim trei rețete delicioase, ușor de preparat la friteuza cu aer cald:
Rețetă cartofi prăjiți clasici
Ai nevoie doar de cartofi roșii, sare și o cantitate mică de ulei – aproximativ o lingură, dacă folosești o friteuză cu nivel scăzut de ulei. Taie cartofii în felii și pune-i în apă rece cu gheață sau spală-i din abundență, până când apa rămâne limpede. Prin îndepărtarea amidonului, vei evita lipirea feliilor de cartofi. Usucă feliile cu un prosop de hârtie, până sunt complet uscate. Adaugă peste ei sare și o cantitate mică de ulei, apoi amestecă. Pune-i în friteuză, alegând programul automat pentru cartofi, timp de 25 de minute.
Cartofi prăjiți cu ierburi și parmezan
Pentru această rețetă ai nevoie de cartofi roșii, sare, parmezan ras, praf de usturoi, boia și ierburi aromate, cum ar fi pătrunjelul și busuiocul. Pregătește cartofii pentru prăjire: taie-i în felii, spală-i și usucă-i bine. Amestecă-i cu condimentele și cu uleiul, așteptând ca aromele să pătrundă în cartofi. Folosește condimentele care îți plac cel mai mult și nu te teme să experimentezi. Așază apoi cartofii în friteuză și pornește programul automat pentru cartofi. Parmezanul ras poate fi pus peste cartofi la final, însă dacă vrei ca acesta să formeze o crustă crocantă, este recomandat să îl presari înainte ca feliile de cartofi să fie gata. Astfel, fășiile de parmezan se vor topi peste cartofi și vor forma crusta perfectă.
Cartofi prăjiți dulci cu scorțișoară
Știai că poți transforma cartofii într-un desert delicios? Tot ce trebuie să faci este să folosești cartofi dulci. Pe lângă aceștia, mai ai nevoie de o jumătate de linguriță de scorțișoară, zahăr brun, unt și foarte puțin ulei. Taie cartofii dulci în felii subțiri, spală-i și usucă-i bine. Amestecă-i cu zahăr și o cantitate mică de unt, precum și cu o linguriță de ulei. Prăjește-i în friteuza cu aer cald, iar la final amestecă-i cu pudra de scorțișoară și cu încă puțin unt topit. Poți adăuga și alte condimente, precum ghimbirul, pentru a echilibra dulceața.
Idei de mâncăruri și sosuri alături de care poți servi cartofi prăjiți
Cum spuneam, cartofii prăjiți reprezintă o garnitură care poate însoți diverse preparate din carne sau legume, dar se pot servi și ca atare, însoțiți de diverse sosuri. Iată câteva sugestii de sosuri pe care le poți servi alături de cartofii prăjiți:
- Sos de iaurt și mărar – se prepară simplu, amesteci iaurt grecesc sau iaurt natural cu mărar tocat fin, sare, piper și puțin suc de lămâie sau zeamă de lămâie.
- Guacamole – mixeazi un avocado copt, iar apoi adaugi puțină zeamă de lămâie sau lime, sare, piper și, dacă dorești, puțin usturoi pisat. Poți adăuga chiar și roșii tocate fin sau ceapă roșie tocată.
- Sos de muștar cu miere – este delicios, mai puțin convențional și perfect pentru a însoți cartofii prăjiți clasici sau pe cei cu parmezan. Îl poți prepara amestecând muștar de Dijon cu miere, puțină zeamă de lămâie, sare și piper.
- Sos de brânză cu ierburi aromatice – dacă îți place brânza, acesta este sosul ideal pentru cartofii prăjiți. Combină brânză feta sau brânză de capră cu ierburi proaspete tocate (cum ar fi busuiocul, cimbrul sau pătrunjelul,) puțină zeamă de lămâie și piper negru proaspăt măcinat.
- Sos de roșii și usturoi – este un sos simplu dar delicios, cu arome mediteraneene. Îl obții amestecând roșii tăiate cubulețe, usturoi tocat fin, ulei de măsline, oregano și puțină sare.
Pe lângă sosuri, poți servi cartofii prăjiți și în alte combinații delicioase:
- Burger cu cartofi prăjiți – folosește carne de vită, de preferat Black Angus și Irish Angus, pentru un plus de aromă și mai puține grăsimi. Poți prepara chifteaua la grătar, astfel încât să nu fie necesar să folosești ulei și să te bucuri de gustul de barbecue. Adaugă o felie de brânză cheddar, castraveți murați, o felie de roșie, ceapă roșie tăiată subțire și salată verde. Cartofii prăjiți vor fi garnitura perfectă.
- Wrap cu cartofi prăjiți și legume – pentru a-l prepara, împachetezi cartofii prăjiți, împreună cu roșii tăiate subțiri, castraveți, ardei și frunze de salată într-o foaie de lipie sau tortilla. Adaugă apoi un sos de iaurt și mărar sau de brânză cu ierburi aromatice și rulează strâns.
- Salată de cartofi prăjiți cu bacon și ouă – pentru preparare asezonezi cartofii prăjiți cu sare și piper, adaugi bucăți de bacon crocant, ouă fierte tari, ceapă roșie tăiată mărunt și un dressing ușor din iaurt și muștar.
- Friptură la grătar cu cartofi – este un preparat simplu, dar delicios, perfect pentru orice masă. Dacă vrei ca rețeta să fie cât mai sănătoasă, folosește piept de pui sau mușchi de vită. Poți servi și cu o salată de legume.
Acum ai la dispoziție toate informațiile necesare pentru a te bucura de cartofi prăjiți crocanți și plini de savoare, alături de mâncărurile tale preferate. Folosește o friteuză cu aer cald și vei observa cu siguranță diferența față de prăjirea clasică.