Se schimbă vremea în România. Un nou val de căldură excesivă acoperă țara după vijelii. Elena Mateescu, şefa ANM, prognoza meteo actualizată

eduard

După vijeliile din ultimele zile, ne aşteaptă un nou val de caniculă, spun meteorologii. Directorul ANM, Elena Mateescu, a prezentat prognoza meteo actualizată, miercuri, la Antena 3 CNN.

“Şi astăzi va fi în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben.

De altfel, pentru zona de est a Munteniei, Dobrogea, dar și bazinul vestic al Mării Negre, intensificările de vânt vor fi unele susținute, cu viteze la rafală de 55-65 km/h acolo unde până în această seară, la ora 20:00 rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod galben.

În partea de vest a țării, respectiv în Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, dar și zonele montane aferente, vorbim de perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin averse torențiale, de asemenea intensificări ale vântului cu rafale de 55-60 km/h, vijelii și grindină și cantități de apă care, pe intervale scurte de timp, vor putea depăși 20-25 l/metru pătrat, izolat de peste 40 l/metru pătrat.

Avertizarea de cod galben rămâne în vigoare până mâine dimineață la ora 6:00, iar de mâine până duminică revine canicula. Vorbim de disconfort termic în creștere de la o zi la alta.

Indicele temperatură-umezeală va putea atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, în special în partea de sud și sud-est a țării, acolo unde și maximele vor fi cuprinse între 35 și 36 de grade, izolat peste 37 de grade.

De asemenea, este posibil să vorbim de diferențieri regionale, astfel încât și pe parcursul zilei de astăzi, în partea de vest avem o atenționare meteorologică cod galben pentru averse torențiale, în timp ce în sud-est vorbim de intensificări ale vântului.

Și chiar și astăzi este posibil în partea de sud să ne apropiem de 34 de grade, cel mai cald fiind în Capitală, cu 30-32 de grade, cu 25-26 de grade pe litoral, doar 9 grade la vârful Omul.

Te-ar putea interesa și:
Temperatura apei mării nu va depăşi 23-24 de grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, miercuri, la Antena 3 CNN.

Avertizare meteo ANM de furtuni şi ploi de până la 40 de litri/mp în următoarele ore, în mai multe zone din ţară.

Avertizare meteo ANM de instabilitate atmosferică şi ploi de până la 40 de litri pe metru pătrat emisă, astăzi, şi valabilă în intervalul 16 august, ora 14.00 – 17 august, ora 06.00.

“În Banat, Crișana, nord-vestul Olteniei, precum și în zonele montane aferente, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse”, se arată în avertizarea meteo de la ANM.

O altă avertizare meteo ANM vizează un cod galben de intensificări ale vântului şi este valalabilă, astăzi, în intervalul 10.00 – 20.00.

“În intervalul menționat, în estul Munteniei, Dobrogea și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h”, se arată în avertizarea meteo de la ANM.

Alte recomandări pentru tine

Lasă un comentariu