Se schimbă legea. Ce vehicule vor putea conduce șoferii care dețin permis de categoria B

eduard

Permisul pentru categoria B va fi bun și pentru motociclete. Schimbarea apare într-un proiect de lege care a trecut deja de Senat și presupune ca șoferii să respecte câteva condiții în plus dacă vor să „migreze” de la 4 la 2 roți.

Inițiatorii au ca argument principal fluidizarea traficului, dar unii experți se tem că astfel ar putea crește numărul de accidente.

Cei care dețin permis de conducere pentru categoria B vor putea conduce și astfel de motociclete, cu o capacitate de 125 cm cubi și neapărat, cu transmisie automată.

Șoferii trebuie să aibă 24 de ani împliniți, să fi obținut permisul categoria B cu cel puțin 3 ani înainte și, obligatoriu, să facă dovada absolvirii a 15 ore la o școală de profil, pentru care ar trebui să plătească aproximativ 1.000 de lei.

„Ca număr de ore sunt suficiente. Ideea este ca oamenii care vin să facă aceste 15 ore să învețel foarte bine, pentru că traficul este așa cum este și trebuie să rămânem în siguranță, nu numai să fluidizăm traficul și să creștem numărul de accidente”, a declarat un instructor moto, pentru observatornews.ro.

Un motociclist spune că are și categoria A , unde sunt alte reguli.

Ce pot conduce în prezent șoferii de categoria B
În prezent, șoferii care au permisul pentru categoria B pot conduce motociclete și scutere cu o capacitate cilindrică de 50 cmc. Trecerea la motoare mai puternice ar putea fi totuși un pas riscant.

„125 de cm cubi înseamnă foarte mult, mai ales când nu ești un motociclist adevărat. Când te urci fără să fii condus niciodată pe două roți sau având doar acea hârtie, care este ușor de luat, superficial, trecând peste programul de pregătire, eu cred că este periculos”, a declarat Titi Aur, expert în conducere defensivă.

Proiectul de lege a fost votat în Parlament în luna iunie. Președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea ordonanței pe motiv că nu ar îmbunătăți siguranța pe drumurile publice, precizează sursa citată.

Lasă un comentariu