Se modifică limita de venit la cardurile pentru alimente. Cine va mai primi cei 1.500 lei

eduard

Peste 2,5 milioane de români cu venituri mici beneficiază de ajutorul financiar acordat de stat prin cardurile pentru alimente. Guvernul a anunțat însă recent că a modificat limita de venit de la care persoanele vulnerabile pot beneficia de acest sprijin important.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat săptămâna trecută că a modificat limita de venit pentru care se acordă ajutor prin cardurile pentru alimente. Astfel, în urma schimbării, pot beneficia de sprijin persoanele vulnerabile cu venituri sub 2.000 de lei. Acestea beneficia de cardurile sociale pentru alimente și mese calde. Este o creștere substanțială, având în vedere că limita anterioară era de 1.700 de lei.

Tot din 2023, aceleași categorii de persoane vulnerabile vor beneficia, de două ori pe an și de pachete cu alimente.

Ce modificări au mai survenit

Conform proiectului aprobat de guvern, anul acesta, cardurile pentru alimente şi mese calde vor avea o valoare nominală de 250 lei. Tichetele sociale pe suport electronic vor fi acordate o dată la două luni.

De la finalul acestui an, alocarea bugetară se însă schimbă. Astfel, în perioada 2025-2027, tichetele vor avea o valoare nominală de 125 lei. Și frecvența acordării lor scade – cardurile vor fi acordate doar o dată la șase luni, nu la două, ca în prezent. Ceea ce înseamnă că ajutorul acordat de stat va sosi doar de două ori pe an.

În plus, se precizează că, în anul 2024, sprijinul poate fi utilizat pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau mese calde. În perioada 2025-2027, acesta poate fi utilizat exclusiv pentru achiziţionarea de hrană preparată, respectiv mese calde.

Când va intra prima tranșă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat recent când prima tranșă din 2024 pe cardurile pentru alimente. Potrivit acestuia, suma de 250 de lei va fi virată în a doua jumătate a lunii februarie.

Beneficiarii din acest an vor include:

– pensionarii sistemului public de pensii.

– pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale.

– beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale. Cu condiția ca veniturile lunare realizate să fie mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Acestora li se adaugă:

– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu. Cu condiția ca veniturile lunare realizate să fie mai mici sau egale cu 2.000 lei.

– familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere. Cu condiția ca veniturile lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei.

– familiile monoparentale. Cu condiția ca veniturile lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei.

– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, conform news18.

Lasă un comentariu