Se dorește eliminarea tezelor! Noutăți despre încheierea mediilor din acest an

0

Elevii din România își doresc ca tezele să fie eliminate, cel puțin asta au transmis asociațiile care îi reprezintă. Copiii sunt de părere că în acești doi ani în care s-au făcut mai mult ore online, tezele nu își demonstrează eficiența și nu reprezintă altceva decât o presiune pentru elevi. Iată ce părere are despre asta Ministrul Educației și cum vor fi încheiate mediile elevilor.

Ce spune Ministrul Educației despre eliminarea tezelor

Spre dezamăgirea elevilor, Sorin Cîmpeanu nu este de acord cu eliminarea tezelor pe care le consideră ultimul bastion în calea scăderii relevanței notelor acordate. Ministrul Educației a precizat că tezele nu sunt o pedeapsă și nu ar trebui să fie percepute astfel, pentru că: ne ajută să înțelegem unde ne situăm cu adevărat fără a ne minți pe noi înșine.

Dacă am face o petiție pentru eliminarea impozitelor și amenzilor, s-ar putea să strângă aproape 20 de milioane de semnături. Acest lucru ar însemna că trebuie eliminate impozitele și amenzile/înlocuite cu simple avertismente?, a spus Sorin Cîmpeanu.

Cu toate acestea, în 2021, prin excepție, numărul de teze școlare a fost redus în felul următor: două teze din trei la clasa a VIII-a și trei teze din patru la liceu. Tezele se vor da fizic, a subliniat Ministrul Educației.

Noutăți la încheierea mediilor

Anul acesta, pentru încheierea mediei sunt necesare doar două note, iar teza va avea o pondere de numai 25%, adică jumătate din cât avea până acum. În mod normal, numărul de note ar trebui să fie egal cu numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în cauză.

Fiecare dintre cele două note pe care le obțin la clasă, cu prezență fizică sau în online, va avea o pondere mai mare decât teza, adică: 75% două note, ceea ce înseamnă 35% ponderea unei note, pe când teza este doar 25% din media finală, a mai spus Ministrul Educației.

Elevii din clasele terminale de gimnaziu și liceu trebuie să știe că materia pentru examenul național de Bacalaureat și cea pentru Evaluarea Națională va rămâne în continuare adaptată specificului acestui an școlar.