Schimbare importantă în România! Drept de vot la 16 ani

0

În majoritatea statelor din lume, oamenii au drept de vot începând cu vârsta de 18 ani. În câteva țări li s-a oferit posibilitatea de a vota și celor de 16 ani, trend cu care sunt de acord și autoritățile din România. Florin Cîțu a vorbit despre coborârea vârstei cetățenilor cu drept de vot.

Ar putea vota cei de 16 ani

De multe ori s-a pus problema coborârii vârstei de vot. Astfel, liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat luni că și-ar dori ca vârsta cetățenilor cu drept de vot din România să fie redusă la 16 ani. Astfel, ar fi de acord cu modificarea Constiuției în acest sens, considerând acest pas un beneficiu și o evoluție în cazul românilor.

Declarațiile fostului premier au venit în ziua în care a avut loc o ședință solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției României de către Adunarea Constituantă. Președintele PNL a declarat concret că ia în calcul această decizie și va pune problema în următoarele ședințe.

„Vedem, de exemplu, în Uniunea Europeană că vârsta pentru cei care votează este coborâtă la 16 ani. Din punctul meu de vedere, da, eu cred că este un lucru bun”, a declarat Florin Cîţu.

Având în vedere că avem o majoritate care poate modifica acum Constituția, vor avea loc mai multe schimbări în următoarea perioadă. Fostul premier recunoaște că este nevoie de muncă în cazul Constituției, dar se va analiza situația și dezechilibrele identificate vor fi corectate.

Țări în care se votează de la 16 ani

Având în vedere că populația este îmbătrânită, mai multe state au decis să coboare limita vârstei de vot, în speranța că va avea loc o schimbare pozitivă. Austria a fost prima țară din Europa și care permite tinerilor de peste 16 ani să voteze la toate alegerile organizate.

În 2018,și Parlamentul din Malta a decis ca noua vârstă minimă de vot să fie 16 ani. De asemenea, în Germania, unele landuri le dau voie tinerilor de 16 ani să voteze în alegerile regionale. În Scoția le este permis tinerilor să voteze în alegerile parlamentare scoțiene, chiar dacă nu au 18 ani.