Românii vor avea parte de beneficii dacă se vor vaccina anti-COVID-19. Ce spune Valeriu Gheorghiță?

0

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, vorbește despre beneficiile pe care le vor avea românii dacă se vor vaccina anti-COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a declarat că românii care sunt considerați contacți direcți, dar care se vor vaccina împotriva COVID-19, nu vor mai trebui să stea în izolare. Ce a menționat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare
„Riscul este mai mult teoretic. Având în vedere că persoanele vaccinate COVID cu cele două doze, la circa 7-10 zile de la efectuarea rapelului, au răspuns imun protector, din acest punct de vedere poate să existe un nivel mic al replicării virale doar la nivelul nazo-farigelui, la poarta de intrare. Estimăm că riscul de transmitere este substanțal scăzut”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță susține că în data de 15 ianuarie se intră în etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19, însă autoritățile doresc o accelerare a campaniei.
Modulul pentru programările din etapa a doua de vaccinare va fi dezvoltat pentru ca vârstnicii și persoanele cu boli cronice să fie imunizate.

„Ne dorim accelerarea etapelor de vaccinare anti-COVID, având în vedere că am început mai devreme decât estimam. Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Conform declarațiilor lui Valeriu Gheorghiță, va fi întocmită o listă cu toate persoanele cu boli cronice, pentru ca acestea să se vaccineze în timp util. Această decizie a fost luată în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

“Tranşele vor fi o dată la o săptămână sau două săptămâni. Nu este un calendar încă stabilit. Sunt foarte puţine. Chiar dacă am vrea să lăsăm la alegerea persoanelor, nu poţi, pentru că vor fi centre care nu vor avea. Dar ele sunt la fel, nu există nicio problemă. Tot două doze, tot ARN mesager, au aceeaşi eficacitate, acelaşi profil de siguranţă”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.