Reteță de gogoși realizată de Chef Sorin Bontea, care-și amintește de deliciosul desert care lui îi place să aibă la mijloc acea linie galbenă. Rețeta o are de la mama lui și spune că-i lasă gura apă numai când se gândește la ele.
Ingredinte Gogoși Chef Sorin Bontea
Sorin Bontea spune că face aceeași rețetă de gogoși pe care a moștenit-o de la mama sa, iată care sunt ingredientele necesare.
500 grame de făină
2 ouă
100 grame de zahăr
80 grame de unt topit
Coajă de lămâie și portocală rasă și uscată
11 grame de drojdie
Un pic de sare
Esență de vanilie sau extract de vanilie
250 de militri de lapte căldut
Mod de preparare Gogoși Sorin Bontea
Sorin bontea a explicat care este modul de prepare al gogoșilor, acesta este unul foarte simplu. El prentru frământare a utilizat un robot de bucutărie, dar acestea se pot frământa și cu mana până când aluatul se dezlipește de castron.
Se pune zaharul, drojdia și laptele caldut. Apoi se adaugă coaja de portocală și coaja de lămâie.
Sorin Bontea explică cum se adaugă primele îngrediente
Sorin Bontea explică cum se adaugă primele îngrediente
Notă: Laptele căldut trebuie să fie călâi spre cald, în niciun caz fierbinte.
Laptepe fiind cald hidratează, se amestecă puțin îngredintele pentru a se dizolva complet.
Chef Sorin Bontea vă recomandă să folosiți un tel pentru amestecarea primelor îngrediente, pentru că dizolvarea se face mai rapid.
Pentru o mai buna dizolvare a îngredientelor din rețeta de Gogoși, Sorin Bontea recomandă folosirea unui tel
Pentru o mai buna dizolvare a îngredientelor din rețeta de Gogoși, Sorin Bontea recomandă folosirea unui tel
Imediat dupa ce ați amestecat primele ingrediente pentru rețeta de Gogoși a lui Sorin Bontea, trebuie lăsată compoziția 10-15 minute ca drojdia să se activeze.
Semnul că drojdia a fost activată este că la suprafrața castronului sau a vasului de lucru apar bule mari și pare că se umflă compoziția.
Pasul 2 – Mod de preparare și frământare
Modul de preparare al rețetei de Gogoși a lui Sorin Bontea. Chef-ul foloseste un robot de bucătărie, dar acestea pot fi frământate și cu mâna
Modul de preparare al rețetei de Gogoși a lui Sorin Bontea. Chef-ul foloseste un robot de bucătărie, dar acestea pot fi frământate și cu mâna
Se adaugă puțină sare, extractul de vanilie, untul topip și cele două ouă. Coținutul se mixează cu ajutorul mixerului sau a robotului de bucătărie. De asemenea poate fi amestat cu un tel pentru ca compoziția să se omogenizeze.
Imediat după aceea Chef Bontea a adaugat pentru gogoșile lui pufoase 50 de grame de făină și mai apoi restul și l-a lăsat la frământat.
Dacă frământați cu mâna aluatul trebuie frământat până când se dezlipeste usor de pereții vasului unde este aluatul. Atenție, luatul de gogoși trebuie să fie moale. Altfel, gogoșile vor fi tari.
Aluatul la final trebuie să arate așa.
Așa trebuie să arate coca de gogoși după frământare, aluatul trebuie să fie moale
Așa trebuie să arate coca de gogoși după frământare, aluatul trebuie să fie moale
Coca formată după frământare se pune pe masă și peste aceasta se pune o lingură de ulei pentru a evita lipirea excesivă a aluatului de blat.
Bontea adauga o lingură de ulei peste coca de gogoși pentru manevrare mai ușoara pe blatul de lucru
Bontea adauga o lingură de ulei peste coca de gogoși pentru manevrare mai ușoara pe blatul de lucru
Se mai frământă puțin după ce s-a pus uleiul și pune la dispozit 60 de minute. Dospirea sau punerea la crescut se face într-un bol într-o camera sau bucătărie unde temperatura este caldă. Castronul se acoperă cu o folie de plastic și se așteaptă 60 de minute, iar rezultatul trebuie să arate ca în poza de mai jos.
Așa trebuie să arate aluatul dospit dupa 60 de minute
Așa trebuie să arate aluatul dospit dupa 60 de minute
Practic regula de baza a deserturilor pe bază de drojdie este ca acestea să își dubleze cantitatea după cele 60 de minute de stat la crescut.
Imediat dupa ce este dospită, coca de gogoși se intinde pe blatul de lucru
Imediat dupa ce este dospită, coca de gogoși se intinde pe blatul de lucru
Sorin Bontea spune că coca trebuie intinsă pe masă și adusă la o grosime de 1-1,5 centrimetri maxim. Și pe blat si peste se presară puțină faină pentru a fi mai ușor de manipulat aluatul de Gogoși.
Se pune puțină făină pe blat și deasupra pentru a putea fi intins spre grosimea dorit
Se pune puțină făină pe blat și deasupra pentru a putea fi intins spre grosimea dorit
Imediat după ce ați adus aluatul la 1-1,5 cm puteți tăia gogoșile cu o cană rotundă sau o form de ceramică, la dimenisiunea dorintă. Recomandarea să fie tăiate cu o cană sau forma de ceramică de dimensiunea unei căni de ceai.
Dimensiunea formei de taiere a aluatului de Gogoși trebuie să fie de dimensiunea unei căni de ceai
Dimensiunea formei de taiere a aluatului de Gogoși trebuie să fie de dimensiunea unei căni de ceai
După ce ați terminat de tăiat goșile, acoperițile cu o folilie de plastic și lășați-le la dospit încă 30-30 de minute, vă sfătuieste Chef Sorin Bontea.
Gogoșile tăiate se acoperă cu folie de plastic și se lasă la dospit îmcă 30-40 de minute
Gogoșile tăiate se acoperă cu folie de plastic și se lasă la dospit îmcă 30-40 de minute
Mod de preparare
Imediat după gogoșile au dospit, se pregătește o tigaie adâncă cu o suficientă cantitate de ulei care se pune la incins. Când uleiul este suficient de incins se pun gogoșile la prăjit.
Gogoșile la prăjit în ulei încins
Gogoșile la prăjit în ulei încins
Gogoșile se prăjesc două trei minute pe o parte, 2-3 minute pe cealalta parte până când prind o culoare aurie.
Culoarea potrivită a gogoșilor când sunt coapte
Culoarea potrivită a gogoșilor când sunt coapte
După coacere gogoșile se asează pe o farfurie cu servețele tapetată pentru a absorbi uleiul în exces.