Reteta de Ciorba Radauteana: Este primita de la o gospodina din Bucovina si este incredibil de buna

eduard

Lista de ingrediente pentru 4,5-5 litri:

– 250 -300 mililitri de smantana cu 20% grasime

– 3 oua

– 1 piept de pui

– 2 sau 3 morcovi

– 1 telina

– 3-4 catei de usturoi (dupa gust)

– 1 radacina sa pastarnac

– 1 radacina de patrunjel

– 1 gogosar

– 1 legatura de patrunjel

– 1 ardei gras rosu

– 1-2 linguri de otet (dupa gust)

Cum se prepara:

Pregatim o cratita cu apa in care vom pune pieptul de pui taiat de-a lungul impreuna cu sarea si lasam sa dea in clocot, timp in care luam spuma de deasupra.

Dupa ce a tras primul clocot si am luat spuma punem ceapa intreaga si radacinoasele taiate in bucati mari.

Dupa ce au fiert atat carnea cat si radacinoasele le scoatem din cratita. Dezosam si curatam carnea de piele, dupa care o taiem fasii medii.

Albitura (telina, pastarnacul si radacina de patrunjel, optional si ceapa) le punem intr-un blender cu o cantitate suficienta de apa si le pasam pana obtinem o crema.

Daca nu detinem un robot de bucatarie, dam radacinile printr-o sita. Adaugam fasiile de carne in supa odata cu piureul de radacinoase. Taiem morcovul rondele. Daca cineva doreste ca ciorba sa aiba culoarea portocalie pot pasa si morcovul. Se pun la fiert si cubuletele de gogosar si ardei copt. Pot fi folositi gogosari pusi la otet, gustul fiind chiar mai bun.

Amestecam smantana cu galbenusul de ou foarte bine (albusul nu va fi adaugat in ciorba), dupa care adaugam supa fierbinte cate putin si dupa ce se subtiaza se adauga in cratita.

Punem usturoiul pisat ca la mujdei si lasam sa fiarba 2-3 minute.

Mare atentie, daca usturoiul va fierbe mai mult isi va pierde gustul, daca fierbe prea putin va oxida. La finaladaugam otetul ( e de preferat otet de la gogosari).

Condimentele se pun dupa gust, dar si smantana si ouale. Cei care prefera mancarurile mai consistente, vor putea sa puna ceva mai multa smantana si pot adauga un ou, dar se poate si reduce cantitatea de smantana. Sarea, otetul si usturoiul se pun dupa gust.

E de preferat sa fie adaugate cu moderatie si sa fie completat gustul in timpul mesei. Patrunjelul tocat se adauga in farfurie cand e servita ciorba radauteana. Ardeiul iute nu trebuie sa lipseasca.

Lasă un comentariu