Record absolut de noi cazuri de coronavirus în Capitală. 19 județe în pericol de carantinare locală

0

Explozie de noi cazuri de coronavirus în Capitală în ultimele 24 de ore, care duce rata de infectare calculată de Grupul de Comunicare Strategică la un pas de pragul de 3 la mie, prag care, potrivit datelor INSP, era deja depășit de zilele trecute, după o raportare diferită la populația Bucureștiului.
Capitala a înregistrat miercuri 14 octombrie un record absolut al noilor cazuri de coronavirus, raportând 669 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore.

În alte 19 județe situația este alarmantă, rata infectărilor fiind mai mare de 1,5 la mia de locuitori. În București, rata infectărilor a ajuns la 2,82 la mie, fiind urmată de aproape de situația din județul Alba.

Județele în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, este peste pragul de 1,5 sunt următoarele:

București – 2,82
Alba – 2,75
Vâlcea -2,35
Iași – 2,15
Bacău – 2,04
Neamț – 2,10
Teleorman – 1,97
Sălaj – 2,03
Sibiu – 2,01
Caraș-Severin – 1,71
Cluj – 1,95
Brașov – 1,65
Timiș – 1,65
Ilfov – 1,52
Harghita – 1,72
Prahova – 1,66
Arad – 1,55
Dâmbovița – 1,53
Dolj – 1,59
11 județe cu peste 100 de noi îmbolnăviri în 24 de ore
În 11 județe au fost raportate peste 100 de noi îmbolnăviri în ultimele 24 de ore, situație fără precedent de la debutul pandemiei. Cele mai afectate județe sunt Cluj – 195 și Dolj – 195 de cazuri.

Număr record de noi infectări și în Capitală, mai precis 669 de noi îmbolnăviri. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos:
Guvernul prelungește azi starea de alertă
Guvernul condus de Ludovic Orban urmează să decidă în şedinţa de miercuri prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, urmare a unei hotărâri de marţi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, după şedinţa CNSU, că s-a decis propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.
”Dacă vom analiza lista ţărilor de risc regăsim SUA, Spania, Olanda, Belgia, Marea Britanie. Trebuie evaluată şi evoluţia noastră atât pe transmiterea comunitară şi pe întoarcerea conaţionalilor noştri”, a declarat Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, evoluţia cu creşterea numărului de cazuri noi duce la restricţii. ”Vom avea şi modificări cu privire la legea 136 adaptând monitorizarea şi tratarea cazurilor asimptomatice şi uşor simptomatice (…) Rămâne şi ţine de noi să gestionăm această pandemie”, a mai declarat Tătaru.

Restricțiile vor fi impuse în funcție de rata de infectare
La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat, a prezentat restricţiile care vor fi impuse progresiv, în funcţie de rata de infectare.

Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare. Când incidenţa depăşeşte 3 la mie purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la ieşire de acasă până la revenirea acasă.

Hotărârea CNSU prevede că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.

Totodată, prin Hotărârea CNSU se propune ca evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise să fie interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.