Raed Arafat, anunţ extrem de important! Masca ar putea deveni obligatorie și în spațiile deschise!

0

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut joi seară, la Digi 24, un apel către toți românii.

Raed Arafat a vorbit despre creşterea alarmantă a numărului de cazuri de Covid-19
Joi seară, Raed Arafat a declarat că, în situația în care numărul bolnavilor va crește alarmant, va trebui să purtăm mască de protecție și în spațiile deschise. Acest lucru înseamnă că vom avea masca de protecție în permanență pe față, pentru a reuși, astfel, să ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei din jur.

„Clar este posibil să ajungem și la asta, nu vreau să se interpreteze și să se spună gata, Arafat a zis că de mâine mască, dar o astfel de decizie poate să fie aproape, dacă situația nu intră sub control și dacă în continuare vom avea oameni care se păcălesc pe ei singuri”, a spus șeful DSU pentru Digi 24.
Acesta a povestit, pentru postul de televiziune, că s-a confruntat cu situația în care oamenii să nu poarte masca de protecție așa cum ar trebui.
„Eu vă spun, astăzi dimineață, coborând în bloc, în lift, s-a deschis între etaje liftul să urce o domnișoară. Era fără mască. Am rugat-o să nu urce. Pur și simplu. Și acest lucru trebuie să-l facă oricare dintre noi. Am rugat-o să nu urce, pentru că nu avea mască. Dacă urca, cu siguranță reacția mea era să cobor eu și să aștept să iau alt lift”, a relatat Raed Arafat. „Asta ar fi fost reacția mea. Pentru că nu mai putem suporta acest lucru. În lift stai cu omul de la etajul 10 până la parter, deja dacă tușește, strănută sau nu poartă mască, poți să ieși de acolo infectat. Deci, nu merge!”, a mai relatat Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI a spus că boala se ia cel mai ușor în spațiile închise, atunci când sunt foarte multe persoane într-o încăpere. De aceea, regulile pe care le impun autoritățile ar trebuie respectate cu strictețe pentru a nu ajunge să purtăm masca de protecție în permanență.

„Masca este un mijloc de a-l proteja și pe cel sănătos, dar și pentru a preveni ca persoana infectată, care nu știe de multe ori că este infectat (asimptomaticul), să răspândească boala la alții. Purtarea măștii previne să facem rău altora”, au fost cuvintele lui Raed Arafat.