Raed Arafat a vorbit despre scenariile roșu, galben și verde. În ce condiții vom ajunge la o ”normalitate”

0

Șeful DSU Raed Arafat a vorbit despre situația persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus, susținând faptul că am depășit un sfert de milion de persoane vaccinate.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în MAI, Raed Arafat, a făcut declarații cu privire la persoanele care au fost vaccinate împotriva noului coronavirus, dar și despre șansele ca instituțiile de învățământ să se redeschidă, în condițiile în care în Capitală a scăzut rata de infectare sub 3 la mie.

„Dacă vineri (n.r. – 22.01.2021) această scădere rămâne consistentă, înseamnă că se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență al Municipiul București și va stabili intrarea în scenariul galben care este cel între 1,5 și 3 la mie. Asta înseamnă că restaurantele, cinematografele, cafenelele și teatrele vor putea să funcționeze cu capacitate de 30%”, a explicat Raed Arafat.

„Dacă acum suntem în scădere se va intra în scenariul galben, dacă ajungem la verde, în verde, dar dacă ne întoarcem la roșu și rămâne 48 de ore roșu și vedem că este o situație în creștere a numărului infecțiilor, atunci da, se va întoarce la o aplicare a prevederilor scenariului se întoarcem la aplicarea scenariul roșu. Asta s-a întâmplat și în alte țări și se întâmplă la noi”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat susține, potrivit alephnews.ro, că am trecut de un sfert de milion de persoane vaccinate. Totuși, riscul de răspândire a noului coronavirus este încă destul de mare: „Este creștere, zilnic avem o creștere în numărul persoanelor și deja am depășit un sfert de milion de persoane vaccinate. Între început și între ieri, de exemplu, suntem de la 10.000 suntem la aproape 30.000 de persoane vaccinare”.

Raed Arafat: Pentru școli ultima analiză se va face la începutul lui februarie pentru a decide definitiv care va fi abordarea
„Cel puțin, pentru școli ultima analiză se va face la începutul lui februarie pentru a decide definitiv care va fi abordarea. Și vor fi folosite scenariile care s-au mai folosit, poate cu unele modificări, iar profesorii au intrat deja în faza în care se pot vaccina, știu că s-a dat prioritate lor, astfel încât o parte importantă să se vaccineze, cel puțin cu prima doză, până la deschiderea școlilor”, a spus Raed Arafat.

Sursă foto: captură video Youtube