Protestatară celebră, ucisă pe stradă de un lunetist

0

O activistă politică din Irak a fost împușcată mortal, miercuri, pe străzile orașului Basra. Este al treilea atac de acest fel în ultima săptămână, soldat cu eliminarea unor personaje incomode pentru guvernul irakian, potrivit BBC.
Doctorița Riham Yaqoob, femeia care a condus protestele antiguvernamentale locale, a fost ucisă miercuri de atacatori neidentificați. Asasinatul vine la doar câteva zile după uciderea unui alt activist, Tahseen Osama.

Până la izbucinrea pandemiei de Covid-19 în Irak, mii de oameni au ieșit în stradă în mod regulat pentru a-și exprima furia pentru corupția endemică, șomajul ridicat, serviciile publice deplorabile și interferențele externe.
Promisiuni ale premierului irakian Mustafa al-Kadhimi
Crimele recente au scos în stradă alți protestatarii decizși să ceară autorităților să îi descopere pe cei responsabili. Prim-ministru irakian Mustafa al-Kadhimi l-a demis, ca primă reacție în acest caz, pe șeful poliției Basra și pe alți oficiali de securitate.
În urma uciderii lui Yaqoob, premierul a promis „să facă tot ce este necesar pentru ca forțele de securitate să își îndeplinească îndatoririle”. „Complicitatea cu ucigașii și supunerea la amenințările lor este exclusă, vom face tot ce este necesar pentru ca ministerul de interne și agențiile de securitate să își îndeplinească sarcina de a proteja securitatea societății împotriva unor astfel de atacuri armate”, a adăugat prim-ministrul Mustafa al-Kadhimi.
Alte crime odioase în Basra
Potrivit presei locale, la scurt timp după asasinarea în mașina proprie a femeii activist, un alt protestatar anti-guvernamental Falah Al Hasnawi și logodnica acestuia au fost uciși în Basra.
Premierul Kadhimi – fost șef de informații – a preluat funcția în luna mai, la cinci luni după ce predecesorul său a demisionat ca răspuns la protestele în masă din capitala Bagdad, Basra și alte orașe din sudul țării.