Prognoza meteo a iernii 2023-2024: meteorologii anunță un sezon rece dificil

eduard

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Marea Britanie a publicat prima prognoză meteo a iernii 2023-2024 pentru Europa. Starea vremii ar putea fi influențată și în 2024 de fenomenul meteorologic El Niño.

Cum va fi iarna în România
Meteorologii susțin că există șanse foarte mari ca, după o toamnă blândă și călduroasă, iarna să fie, în cea mai mare parte, foarte înnorată și întunecoasă. De asemenea, nu există semne care să semnaleze apariția zăpezii în afara zonelor montane, ceea ce va înseamna că temperaturile vor fi, în anumite perioade, foarte scăzute.

Totuși, în luna noiembrie și decembrie, prognoza meteo arată că valorile termice vor fi mult mai mari decât normalul perioadei, între 3,8°C (38,8°F) și -2,6°C (27,3°F).

Efectele fenomenului El Niño în Europa
El Niño este un fenomen meteorologic apărut natural în Oceanul Pacific. Acesta constă într-o încălzire puternică a apelor din estul Oceanului Pacific, împingând cantități semnificative de căldură în atmosferă. Efectele acestuia se simt în continuare, dar se vor intensifica începând cu anul 2024.

„Anii El Niño au tendința de a avea un început ușor umed și vestic al iernii (noiembrie-decembrie) și un sfârșit mai rece și mai uscat al iernii (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a Europei de Nord”, comunică profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de prognoză pe termen lung de la Met Office din Marea Britanie.

Unul dintre cele mai puternice efecte ale acestui fenomen este creșterea valorilor termice, ceea ce specialiștii preconizează că se va întâmpla și anul viitor.

„Sunt efecte interesante întârziate, de exemplu în China, unde ne așteptăm la ploi musonice puternice și inundații în urma unui El Niño mare”, susține profesorul Adam Scaife.

În 2016 s-a înregistrat cel mai călduros an din istorie, atunci când El Niño a fost în plină desfășurare.

Precipitațiile pe parcursul iernii vor fi înregistrate cu precădere în nord-vestul Scandinaviei, dar și centrul și sud-estul Europei. Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în nord și nord-estul Europei.

Lasă un comentariu