Produs căutat de români, retras de pe rafturile magazinelor. Este periculos pentru sănătate

0

Un produs căutat de români a fost retras de pe rafturile supermarketurilor din toată țara. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor continuă verificările.

Produs retras de pe rafturile magazinelor

Un lot întreg de pipote de pui a fost retras dintr-o rețea de supermarketuri după ce în produs a fost descoperită salmonella. Persoanelor care au cumpărat acest produs le este recomandat de către ANSVA să nu îl consume, ci să îl distrugă sau să îl ducă înapoi în oricare magazin Profi. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Este vorba despre un lot de pipote de pui Copanex Ograda, din Polonia, congelate, la 500g . Numărul lotului este 301021.

Produs căutat de români, retras de pe rafturile magazinelor. Este periculos pentru sănătate

Același produs a fost retras și din supermarketurile Penny, din aceeași cauză. De asemenea, inspectorii ANSVA au retras și un lot de ficat de pui congelat, ca urmare a evidențierii prezenței Salmonella enteritidis.

Compania poloneză Copanex a decis rechemarea produsului „Pipote de pui. Produs congelat. 500g, toate loturile, EAN: 7896589533311”, precum și a produsului „Ficat de pui. Produs congelat. 1000g. Origine: Polonia, Lot: 021121, Data de productie: 17.08.2021, Data de expirare: 17.02.2023, EAN: 5994229001731.

Ce este salmonella, care a fost descoperită în pipotele de pui

Salmonella este bacteria implicată în etiologia celei mai frecvente boli diareice din întreaga lume.  În mod obișnuit salmonella trăiește în intestinele animalelor și ajunge să contamineze diversele alimente sau apă, devenind patogenă pentru om.

Cea mai frecventă cauză a salmonelozei este reprezentată de consumul diverselor alimente contaminate, fie crude, fie incorect preparate termic.

Din acest punct de vedere, cele mai periculoase alimente sunt: carnea crudă sau prea puțin gătită, inclusiv pui, curcan, rață, vită, vițel, porc, fructele sau legumele crude, laptele nepasteurizat precum și alte produse lactate.

Această bacterie se poate găsi în multe alimente procesate, însă cea mai frecventă cauză a infecției cu salmonella sunt ouăle crude sau insuficient gătite.