Producătorii de carne de pui din Europa recurg la antibiotice nocive pentru sănătatea umană, arată o investigație

eduard

Un furnizor important de carne de pui pentru supermarketurile din Marea Britanie a fost implicat într-un scandal legat de utilizarea ilicită a antibioticelor în creșterea păsărilor. Potrivit unei investigații realizate de Biroul de Jurnalism de Investigatie (BIJ) și publicată recent de The Guardian, compania poloneză SuperDrob, care vinde produse de carne de pasăre către Lidl, Asda și Iceland, se aprovizionează de la ferme care utilizează antibiotice nocive pentru sănătatea umană.

Antibioticele fluorochinolone, clasificate ca “importante pentru sănătatea umană” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), sunt utilizate în fermele de pui pentru a preveni și trata diverse infecții bacteriene, inclusiv salmonella. Cu toate acestea, utilizarea excesivă și necontrolată a acestor antibiotice poate duce la dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice, cunoscute sub numele de “superbacterii”, care reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății umane.

Datele arată că vânzările de fluorochinolone și colistine, un alt medicament utilizat în tratarea infecțiilor grave, au crescut semnificativ în Polonia în ultimii ani. SuperDrob, unul dintre cei mai importanți producători de carne de pasăre din Polonia, a fost acuzat că se aprovizionează cu păsări îndopate cu antibiotice și că nu respectă regulile stricte impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește utilizarea antibioticelor în fermele de păsări.

Investigația realizată de BIJ a scos la iveală faptul că bacterii rezistente la fluorochinolone au fost descoperite în mostre de deșeuri colectate de la mai multe ferme poloneze de păsări. Profesorul Tim Walsh de la Universitatea Oxford consideră că acest lucru reprezintă un eșec la nivelul Uniunii Europene în monitorizarea și controlul utilizării antibioticelor în Polonia.

Deși utilizarea antibioticelor fluorochinolone este legală în fermele de pui din Marea Britanie și Uniunea Europeană, sub supraveghere veterinară, acestea nu pot fi utilizate preventiv pe animale sănătoase. SuperDrob susține că politicile sale interne nu permit utilizarea antibioticelor în scopuri profilactice și că un astfel de comportament a fost interzis furnizorilor săi. Autoritățile sanitare veterinare din Polonia susțin că utilizarea profilactică sau preventivă a antibioticelor nu este o practică obișnuită în țară.

Scandalul legat de utilizarea antibioticelor în creșterea păsărilor arată vulnerabilitatea industriei cărnii de pui, unde competiția este acerbă, iar producătorii sunt tentați să recurgă la metode ilegale și nesigure pentru a obține profituri mai mari. Această situație reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății umane și a necesității de a reglementa și monitoriza mai strict utilizarea antibioticelor în industria cărnii de pui.

Pentru a reduce riscul de propagare a superbacteriilor și rezistența la antibiotice, Uniunea Europeană a introdus legi mai stricte privind utilizarea antibioticelor în fermele de păsări. Cu toate acestea, este evident că aceste măsuri nu sunt suficiente și că este necesară o mai mare implicare și supraveghere din partea autorităților pentru a asigura respectarea acestor reguli.

Scandalul SuperDrob și utilizarea ilegală a antibioticelor în creșterea păsărilor ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru industria cărnii de pui și pentru consumatori. Este esențial ca autoritățile să intensifice controlul și să impună sancțiuni mai dure împotriva producătorilor care nu respectă regulile privind utilizarea antibioticelor. De asemenea, consumatorii trebuie să fie mai atenți la proveniența și calitatea cărnii de pui pe care o achiziționează și să se informeze cu privire la practicile de creștere utilizate de producători.

Sănătatea publică este în joc, iar combaterea rezistenței la antibiotice și a superbacteriilor trebuie să fie o prioritate pentru toți cei implicați în industria cărnii de pui. Numai prin măsuri ferme și o reglementare mai strictă se poate asigura siguranța alimentară și protecția sănătății umane.

Lasă un comentariu