Ingrediente necesare pentru aluat:
550 g făină
250 g unt
150 g zahăr pudră
2 gălbenușuri
1 plic praf de copt
2 linguri smântână
1 linguriță esență de vanilie
Coaja rasă de la 1 lămâie
Ingrediente necesare pentru umplutura de mere:
1,5 kg mere
2 linguri griș
6 linguri zahăr sau după gust
Scorțișoară după gust
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecăm făina cu zahărul pudră și cu praful de copt. Apoi, adăugăm untul rece și amestecăm cu degetele până obținem o consistență nisipoasă.
Adăugăm și coaja rasă de lămâie, smântâna, gălbenușurile și frământăm un aluat nelipicios. Învelim aluatul astfel obținut în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
După cele 30 de minute, împărțim aluatul în două părți.
Pentru umplutură, curățăm merele și le dăm prin răzătoarea mare, apoi le stoarcem de zeamă și le amestecăm cu zahărul și cu scorțișoara.
Asamblare: întindem prima bucată de aluat într-o foaie, pe o bucată de hârtie de copt de dimensiunea tăvii.
Apoi transferăm hârtia de copt și foaia în tavă, presărăm deasupra o lingură de griș, apoi întindem uniform umplutura de mere și presărăm încă o lingură de griș.
Așezăm a doua foaie, cu ajutorul hârtiei de copt și înțepăm prăjitura din loc în loc, cu o furculiță. Dăm prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute.
După ce se răcește, o pudrăm cu zahăr pudră și o porționăm