Percheziţii la Timişoara şi Bucureşti, într-un mega-dosar de delapidare a unei fabrici. Prejudiciul, estimat la 60 milioane euro

0

Percheziţii la Timişoara şi Bucureşti au loc marți dimineața într-un dosar de înşelăciune, al cărui prejudiciu este de aproximativ 60 milioane de euro. Descinderi ale polițiștillor de la Crimă Organizată, marți, la mai multe adrese din Timișoara și București. Oamenii legii percheziționează locuințele mai multor persoane implicate într-un dosar de delapidare a fabricii AEM din Timișoara.
Perchezițiile de marţi dimineaţa au loc într-un dosar de înşelăciune şi privesc un grup infracţional organizat format la una fintre cele mai importante fabrici din Timişoara, Fabrica AEM, producătoare de contoare electrice.

Descinderi ale polițiștillor de la Crimă Organizată, marți, la mai multe adrese din Timișoara și București. Oamenii legii percheziționează locuințele mai multor persoane implicate într-un dosar de delapidare a fabricii AEM din Timișoara. Prejudiciul se ridică la aproximativ 60 milioane de euro.

Printre cei vizaţi în anchetă se numără Olimpia Moica, fostă directoare a Fabricii AEM din Timişoara, soţul acesteia şi o colaboratoare.

Fraudă de-a lungul a 6 ani
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, Olimpia Moica, soţul acesteia şi executivul fabricii au reuşit o fraudă, cu complicitatea unor angajaţi, care s-a derulat în perioada 2011 – 2017.

Potrivit informațiilor din dosar, a fost falsificată situaţia economică reală a firmei. Au fost trecute în contabilitate peste 800.000 de contoare ca fiind marfă finită pe stoc, însă acestea nu existau fizic.
Procurorii mai spun că fosta directoare recompensa membrii grupului cu prime pentru performanţe economice, iar o parte din aceste sume se întorceau la familia ei, în baza unor contracte de împrumut fictiv, susţin surse din rândul anchetatorilor.
Banii pentru funcţionarea Fabricii AEM au fost creaţi prin credite, prin neplata furnizorilor, precum şi cu complicitatea unor clienţi care ar fi plătit în avans o marfă ce nu exista. Pe toată perioada derulării fraudei au fost menţinute aparenţele unei companii profitabile şi a unui important şi respectabil contribuabil, astfel că obligaţiile financiare către stat au fost achitate sistematic.

Olimpia Moica a condus Fabrica AEM timp de 15 ani. Mai multe persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT Timişoara şi vor fi cercetate pentru constituire de grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare, înşelăciune şi prezentare acţionarilor cu rea-credinţă a unei situaţii financiare inexacte pentru ascunderea situaţiei reale.