Pe ce dată sunt Moșii de iarnă în 2024? Vezi când se face prima pomenire a morților în Noul An

eduard

Moșii de iarnă 2024. Vezi tradițiile și obiceiurile din Sâmbăta Morților, dar și rugăciunea care se citește pentru mântuirea sufletelor celor răposați.

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare creștin ortodoxă care îi comemorează pe moșii și strămoșii noștri plecați la cele veșnice, dar și pe frații, surorile, părinții sau bunicii care au plecat din această lume.

La Moșii de iarnă, în toate bisericile ortodoxe se fac slujbe de pomenire pentru cei adormiți, iar creștinii vin la biserică cu vin, colivă și pachete cu alimente.

Aceste pomeniri ale morților se fac periodic, în fiecare anotimp, pe lângă parastasele și soroacele de la 3 săptămâni, 6 săptămâni, 9 săptămâni, 3 luni, 6 luni, 9 luni și un an.

În 2024, Moșii de iarnă se prăznuiesc pe data de 09 martie, în ziua de sâmbătă. Duminică, pe 10 martie, are loc Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

Așadar, Moșii de Iarnă marchează începutul celor 7 sâmbete ale morților, care se încheie în Săptămâna Mare.

Moșii de Iarnă reprezintă o sărbătoare cu o importanță uriașă în calendarul creștin-ortodox, ce se celebrează cu mare fast. În ceastă zi, în Biserica Ortodoxă sunt oficiate Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice și există o serie de tradiții care sunt respectate în această zi.

Conform tradiției, de Sâmbăta Morților, toate bisericile din România îi pomenesc pe cei adormiți și care nu au avut slujbe rânduite la înmormântare. Datul de pomană în Sâmbăta Morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri, iar creștinii duc la biserică brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere și alte fructe, haine, lumânări și colivă.

După ce alimentele sunt sfințite, oamenii le dau de pomană celor săraci.

Se zice că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne, altfel iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă aceste rânduieli.

O altă tradiție foarte cunoscută este aceea că în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.

În Bucovina, pachetele de pomană includ neapărat și plăcinte cu brână și se dau familiilor necăjite cu mulți copii.

Moșii de iarnă, de pe data de 9 martie, reprezintă prima sărbătoare în care sunt pomenite sufletele celor adormiți. Există și o rugăciune specială pentru mântuirea celor adormiți.

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Acesta este rugăciunea pentru pomenirea morților, care se rostește atunci când sunt date de pomană alimente celor săraci.

Alte recomandări pentru tine

Lasă un comentariu