Ouă cu puțin colesterol, dar cu un preț mare. De ce sunt negre ouăle găinilor Ayam cemani

eduard

Ayam cemani este considerată cea mai rară rasă de găini din lume. Această rasă rară este deosebită datorită coloritului negru, nu doar la penaj. Ayam cemani are și carnea, organele negre și dă ouă tot negre.

Își are originile în satul Cemani, insula Java, din Indonezia. A depășit însă granițele țării de origine și a început să fie crescută ca rasă exotică și pe alte continente. În Europa se pare că ar fi ajuns abia în 1998, când a fost adusă de crescătorul olandez Jan Steverink.

Standardul rasei impune ca exemplarele Ayam cemani să aibă dimensiuni medii, subțiri, ferme și musculoase. Umerii și pieptul sunt largi, aripile lungi și puternice. Coada este menținută la un nivel moderat ridicat, iar coapsele trebuie să fie puternice și musculoase. Penele sunt negre, dar pot avea irizații de violet-verde până la purpuriu în lumina soarelui.

De ce sunt deosebite găinile Ayam cemani
Rasa Ayam cemani nu are doar penajul negru, ci și pielea, ciocul și organele interne sunt negre.

În mod surprinzător, ouăle găinilor Ayam cemani nu sunt negre, ci au culoarea crem. Se pare că acest colorit este determinat de o genă dominantă responsabilă pentru hiperpigmentare. Această anomalie genetică numită melanoză sau fibromelanoză este inofensivă și duce la o producţie mare de melanină. Fenomenul se produce atunci când găina este încă în faza embrionară. Crearea și existența acestei rase interferează cumva cu spațiul mistic.

Există voci care spun că păsările Ayam cemani au fost folosite în ritualuri religioase și mistice în mai multe regiuni ale Asiei. În general, cocoșii din această rasă ajung la o greutate de cca 2,5-3 kg, iar găinile la cca 2 kg.

Înmulțirea acestei rase este destul de greoaie, dar dacă se respectă condițiile de incubare rata de eclozare este de 70%. În medie, păsările Ayam cemani depun în primul an în jur 80-100 de ouă. Sunt considerate delicatese culinare, însă puțini vestici sunt dispuși să le mănânce.

Cât costă găinile Ayam cemani
Deoarece aceste găini sunt foarte rare, o pereche ajunge să se vândă, în Statele Unite, cu 2000-2500 de dolari.

În România, prețurile exemplarelor din această rasă variază de la crescător la crescător. În medie, un pui de trei săptămâni se vinde cu 75 lei, un pui de o lună și jumătate cu 100 lei, la două luni și jumătate prețul sare la 150 de lei, iar un ou se vinde cu cca 15 lei.

Ce se întâmplă dacă mănânci ouă negre
Atât carnea, cât și ouăle de la găinile negre sunt sănătoase și foarte bune pentru consumi.

Carnea sa neagră are un gust intens și distinctiv și conține mai multe proteine (aproximativ 25%) decât carnea albă de pui (aproximativ 18%). Bogată în vitaminele B1, B2, B6, B12, C și E, niacină, calciu, fosfor și fier, găina de culoare închisă are un conținut mai mic de grăsimi, de numai 0,73-1,03%, față de aproximativ 25% la alte rase de pui.

Carnea conține 18 aminoacizi, dintre care, opt sunt esențiali pentru organismul uman. Carnea neagră este, de asemenea, considerată mai sănătoasă, deoarece conține 24% acid linoleic, față de 21% în cazul puiului alb.

În plus, conținutul de colesterol este de numai 184,75 mg/100 gm, spre deosebire de nivelul de 218,12 mg/100 gm prezent în alte soiuri de pui. Aceste însușiri fac carnea și ouăle de la găinile negre extrem de dorite de persoanele preocupate de sănătate.

Ouăle de sunt numite și “ouă dietetice”, fără colesterol. Acestea ajută la ameliorarea durerilor de cap severe, a leșinurilor, a astmului și a nefritei. De asemenea, se crede că carnea și ouăle sale sunt benefice pentru pacienții cu tuberculoză.

Lasă un comentariu