Recomandată ca un remediu în mai mult de 150 de afecțiuni, de la indigestie și migrene până la boli virale și cancer, rostopasca (Chelidonium majus) este considerată o adevărată panacee.
Cu toate acestea, adesea este administrată fără o atenție corespunzătoare la pericolele asociate cu potențialul său toxic, care nu trebuie ignorat sub nicio formă.
Utilizată intern, rostopasca este folosită pentru tratarea unei game variate de afecțiuni, printre care se numără spasmele digestive, dischinezia biliară, indigestia, dispepsia, migrena și migrena biliară, pancreatita, afecțiunile hepatice, herpesul bucal și genital, chiar și cancerul. De asemenea, este folosită și în uz extern pentru a trata tusea convulsivă, faringita, laringita, infecțiile gâtului, rănile infectate, eczemele infectioase, hepatita virală, negii, cataracta, cancerul de piele și tumori externe, precum și chisturile, inclusiv cele ovariene. Aceste calități terapeutice sunt atribuite multiplelor sale substanțe active.
„Rostopasca este o plantă bogată în alcaloizi (Chelidonină, Homochelidonină, Sanguinarină, Cheleritrină, Oxichelidonină, Chelidimerină, Berberină, Coptizină, Tetrahidrocoptizină, Stilopină, Protopinî, α-allocriptopina, Magnoflorină, Sparteină), care conține și acid chelidonic, saponozide, carotenoide, substanțe rezinoase, ulei volatil, flavonozide, taninuri, acid nicotinic și nicotinamidă. Toate acestea justifică varietatea sa de indicații terapeutice. Cu toate acestea, trebuie menționat că planta are și un potențial toxic, așadar trebuie administrată cu atenție”, explică fitoterapeutul Elena Badea.
Este esențial să fim foarte precauți atunci când consumăm rostopască. Consumată în cantități mari, ceaiul și sucul de rostopască pot cauza o serie de efecte adverse, cum ar fi greața, vărsăturile, fenomenele toxice hepatice, delirul și halucinațiile.
De aceea, este necesar să se administreze planta intern doar sub supravegherea unui medic. Este important de menționat că rostopasca este contraindicată pentru copiii sub 12 ani și nu ar trebui administrată femeilor gravide sau care alăptează. De asemenea, trebuie avută în vedere că doza zilnică nu ar trebui să depășească patru grame de plantă uscată pentru un adult de 75 de kilograme. Supradozajul poate provoca gastroenterită, tuse, probleme respiratorii și spasme digestive, iar dozele mari pot cauza paralizie temporară și tulburări cardiace.
Este important să știm că rostopasca sau produsele pe bază de rostopască pot interacționa cu diverse medicamente. De exemplu, acestea pot intensifica efectul unor medicamente precum dextroamfetamina, hexobarbital, metamfetamina și morfina. Totodată, pot influența activitatea altor medicamente prin sinergism farmacodinamic, cum ar fi furazolidon, linezolid, moclobemid și procarbazină. De asemenea, pot reduce eficacitatea altor medicamente prin antagonism farmacodinamic, inclusiv duloxetină, escitalopram, fluoxetină, milnacipran, nefazodonă, paroxetină, sertralină, trazodonă și venlafaxină, conform precizărilor fitoterapeutului Elena Badea.