Orianda și Călin Donca au ajuns milionari în euro datorită condimentului șofran: „Avem cea mai mare plantație din țară”

eduard

Orianda și Călin Donca au ajuns milionari în euro datorită condimentului șofran. În Europa, Culturile de șofran sunt cel mai des întâlnite în Spania, Grecia sau Italia, însă poate să fie crescut și în România, iar Călin Donca poate confirma că a reușit să întrețină o astfel de cultură și la momentul actual are o recoltă de peste 3 kg de șofran.

Ce spun soții Orianda și Călin Donca despre afacerea cu șofran
Călin Donca are 39 de ani, este antreprenor, are afaceri în domeniul energiei și este pasionat de sporturi extreme și mașini scumpe. Călin Donca este, în ultimul rând, scriitor („Curajul de a deveni bogat’) deține și un blog, iar de câțiva ani este în atenția presei mondene, atât pentru relațiile sale, cât și pentru stilul de viață.

De ceva timp, a descoperit o altă sursă de venit, șofranul, și are cea mai mare plantație din țară. Spre mirarea juraților de la Chefi la cuțite, Călin Donca a folosit în orezul pe care l-a servit spre degustare șofran de 1000 de euro. Curioși, Florin Dumitrescu, chef Scărlătescu și Sorin Bontea au vrut să afle mai multe detalii.

„Șofranul este in plantația noastră! Noi avem o plantație, avem peste 3 kg adunate și urmează să le vindem. Avem o plantație de 5000 de metri pătrați, cred că este cea mai mare din țară”, a povestit Orianda Donca, completată de chef Bontea: „Și eu cred că am aici câteva sute de metri pătrați”, arătând spre farfuria cu orez.

Deși au folosit prea mult șofran în preparatul lor și jurații s-au plâns că, din această cauză, orezul a fost amar, soții Orianda și Călin Donca au primit, totuși, trei cuțite pentru că chefilor le-a plăcut sushi gătit de ei.

Cum a ajuns Călin Donca milionar
Primul seminar la care a participat Călin Donca în drumul său spre succes a fost în asigurări.

„Primul meu seminar pe care l-am primit a fost în asigurări, în 2003, un seminar la care am fost invitat, cineva m-a sunat și a zis: „Salut, Călin, vrei să faci bani?’. Și zic: „Da!’. M-am dus a doua zi la hotel Continental, erau 150 de oameni în sală, o prezentare de două ore, a venit un domn de la Cluj să zică de asigurări de viață, cum putem să ne îmbogățim din asigurările de viață. Râdea lumea prin sală, la final spuneau toți ce prostie e. Diferența era că eu eram naiv și eram în căutare și de ceva bani. Când omul ăla a spus că poți să faci 10.000 de euro pe lună, eu l-am crezut.

Omul pare serios, omul are bani, eu cred că pot să fac zece mii, mă înscriu, că vreau și eu. Și m-am înscris, am plătit o sumă mare la acea vreme, și am mers la un seminar, iar la acel seminar mi-au spus cum să vând asigurări. A fost cel mai plictisitor lucru, pe care l-am făcut vreodată, până în ziua de astăzi. Nu înțelegeam nimic, nu îmi plăcea nimic, nu vorbeau oameni faini, erau toți adormiți. Însă, la final, a venit din nou acel domn și a vorbit iar despre bani. Acolo m-am activat, m-am trezit din visare și atunci mi-a dovedit, mai în amănunt, cum se fac banii. Iarăși l-am crezut și patru ani și jumătate am stat în acel domeniu.’, a mai povestit milionarul din Brașov.

A cunoscut succesul de tânăr, dar investițiile într-un domeniu riscant l-au făcut să piardă toată averea.

„În 2017 am avut o cădere destul de mare, fapt pentru care am ajuns de la vreo 2 milioane de euro, cât aveam atunci, bani puși deoparte șo am ajuns nu la zero, la minus. Adică am vândut tot ce am avut proprietăți și am rămas cu un Citroen C4, de 6000 de euro. Am luat-o de la capăt, am început să merg cu mașina asta prin țară și neavând bani de cazare dormeam în ea. Am dormit o noapte lângă un lan de porumb, ca să am și ce să mănânc dimineața, adică eram la pământ’, își amintește Călin Donca.

Așa că a luat-o de la capăt, de această dată în domeniul energiei. Încet, dar sigur, afacerile i-au adus profituri uriașe și câteva milioane de euro în conturi. Călin a devenit astfel unul dintre cei mai bogați 500 de români.

Ce este șofranul
Șofranul este o plantă veche și scumpă, un condiment cu un parfum puternic și o culoare distinctivă. Conține compuși antioxidanți care contribuie la reducerea riscului anumitor afecțiuni cronice care apar din cauza stresului oxidativ.

Cercetările și îndelunga utilizare de-a lungul timpului demonstrează că șofranul poate îmbunătăți starea de spirit, crește libidoul și poate combate stresul oxidativ. Șofranul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor și este foarte simplu să îl adăugi în dietă.

Acest condiment este foarte scump din cauza dificultății de recoltare a acestuia (de la 2.000 la 10.000 euro pe kilogram). Costul este ridicat pentru că sunt necesare aproape 15.000 de flori de șofran pentru a obține doar 100 grame de fire uscate de șofran, iar fermierii trebuie să recolteze manual firele delicate din fiecare floare și recoltarea se face o singură săptămână pe an.

Lasă un comentariu