Ora de iarna 2023. Cand dam ceasul inapoi cu o ora

eduard

Ora de iarna 2023. Schimbarea orei in Romania se face de doua ori pe an cu scopul folosirii mai indelungate a luminii solare.

Revenirea la ora de iarna se va face la data de 29 octombrie 2023, duminica, atunci cand ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solara va fii pentru mai putine ore pe cer, astfel incat noaptea devine mai lunga. Ziua de 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore.

Ca o regula generala:
Trecerea la ora de vara se face in ultimul weekend din luna martie, in timp ce trecerea la ora de iarna se face in ultimul weekend din luna octombrie.

Anumiti experti sustin ca „datul ceasului” poate avea consecinte din punct de vedere al sanatatii pe termen lung.

Cum ne influenteaza trecerea la ora de iarna
„Constatam in fiecare an ca trecem prin astfel de schimbari si ne referim intotdeauna la ora de iarna. Dar ar trebui sa nu scapam din vedere faptul ca trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece si ca de fapt acesta provoaca schimbari. Noi functionam dupa lumina solara si in momentul in care se scurteaza ziua ne simtim mai obositi sau chiar avem deficit de atentie”, a spus Lorena Diaconescu, psiholog.

„E o iluzie ca dormim mai mult, asta se intampla intr-o singura noapte. Cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie calitatii somnului si sa incercam sa cuprindem acele ore in care intr-adevar se refac circuitele nervoase – intervalul intre 10 seara si 3 dimineata. Tot ce se intampla dupa 3 dimineata este somnul de frumusete. Si acela este important, evident, dar ar trebui totusi sa folosim timpul in care sa ne odihnim”, a mai spus psihologul.

„Eu i-as sfatui pe parintii de copii si de adolescenti sa profite de acest moment pentru reglarea orei in care se desfasoara somnul copiilor. Stim, ei vor sa stea mai mult. Ceea ce putem sa facem acum este sa le spunem: te vei culca in acelasi timp ca si aseara, dar nu va fi ora 11, va fi ora 10”, a mentionat Lorena Diaconescu.

Lasă un comentariu