Nu se spune nimic despre ea, dar reduce glicemia, protejeaza ficatul de toxine, reduce absorbtia colesterolului rau si trigliceridelor

eduard

Rădăcina de Brusture are capacitatea de a scădea nivelul glicemiei, de a proteja ficatul împotriva toxinelor, de a reduce absorbția colesterolului rău și a trigliceridelor.

Brusturele este o plantă cu adevărat remarcabilă, având proprietăți detoxifiante excepționale, ceea ce o face potrivită pentru o varietate incredibilă de afecțiuni. Mai mult decât atât, această plantă are o valoare deosebită într-un domeniu cu care, din păcate, noi, românii, suntem prea puțin obișnuiți: medicina preventivă.

Înainte de a explora beneficiile Brusturelui sau Captalanului, planta emblematică a strămoșilor noștri daci, preluată apoi în toate regiunile țării sub forma de remedii tradiționale, să ne familiarizăm cu această plantă.

Numele științific al Brusturelui este Arctium lappa, cu denumirea „Arctium” provenind din limba greacă, unde „arktos” înseamnă urs, iar „lappa” înseamnă, în limba celților, labă.

Astfel, Arctium lappa poate fi tradusă ca „laba ursului”, probabil datorită formei frunzelor mari care amintesc într-o oarecare măsură de urmele labei unui urs pe pământul umed. Brusturele este o plantă bienală, ceea ce înseamnă că trăiește doi ani. În primul an, dezvoltă sistemul de rădăcini și frunzele, iar în al doilea an produce flori și fructe, după care moare.

În primul an, Brusturele are doar frunze dispuse sub formă de rozetă, care reprezintă un laborator veritabil de fotosinteză, hrănind rădăcina cu substanțe nutritive, transformând-o într-un depozit de substanțe. Din această rădăcină va crește o tulpină de până la doi metri înălțime, cu flori nu foarte spectaculoase, care până în toamnă se vor transforma în binecunoscuții „scaieți” (cu care ne jucam în copilărie), care nu sunt altceva decât semințele de Brusture.

Planta optimă pentru recoltare este cea de un an, fără tulpina floriferă, care este pregătită pentru recoltare chiar în acest moment al toamnei.

De la diabet, tulburări hepatobiliare, boli reumatice sau infecțioase până la probleme dermatologice și cosmetice, toate pot fi ameliorate cu ajutorul remediilor pe bază de brusture.

Mai mult, s-a dovedit că brusturele are proprietăți antioxidante și antitumorale, protejând organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi și, implicit, de cancer. Poate fi utilizat atât intern, sub formă de ceai, tinctură sau capsule, cât și extern, sub formă de comprese, infuzii pentru spălături locale sau aplicări cu frunze proaspete.

Stresul poate fi alungat cu ajutorul brusturelui, care ajută, printre altele, la normalizarea tensiunii arteriale, dacă se administrează o linguriță de pulbere de trei ori pe zi, pe stomacul gol.

De asemenea, acest remediu este benefic și în caz de stres sau nervozitate. Se recomandă să se bea un ceai preparat din jumătate de linguriță de rădăcină de brusture, amestecată cu o cantitate egală de flori de tei și un vârf de cuțit de busuioc, într-o cană cu apă clocotită. Infuzia se consumă pe parcursul unei zile.

Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejându-l de efectele nocive ale unor substanțe precum alcoolul sau unele medicamente. Ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea funcției hepatobiliare.

Cercetările au arătat că rădăcina de brusture are capacitatea de a reduce nivelul zahărului din sânge, ceea ce face ca acest remediu să fie recomandat mai ales pacienților cu diabet. Această acțiune hipoglicemiantă se datorează conținutului foarte ridicat de inulină, care nu se resoarbe în organism și reduce absorbția glucozei.

Rădăcina de brusture contribuie, de asemenea, la reducerea absorbției colesterolului și a trigliceridelor din intestin, ceea ce o face benefică pentru pacienții cu predispoziție la boli cardiovasculare. Această acțiune a fost demonstrată științific, iar ceaiul din rădăcină de brusture este recomandat în acest scop.

În scop preventiv, oricine poate face o cură de detoxifiere cu ceai din rădăcină de brusture. Această terapie durează două săptămâni, în timpul cărora se consumă trei-patru căni de ceai pe zi. Datorită efectului său diuretic și detoxifiant puternic, această terapie curăță eficient colonul și rinichii, favorizând, totodată, scăderea nivelului colesterolului și a trigliceridelor, precum și normalizarea tensiunii arteriale.

Remediul poate fi administrat și sub formă de capsule, câte un comprimat de trei ori pe zi, după mesele principale.

Pentru a combate acneea, Brusturele poate fi folosit sub formă de cataplasme. Frunzele de Brusture spălate sunt stropite cu ulei de eucalipt și aplicate pe zonele afectate ale pielii. Cataplasmele se schimbă de trei ori pe zi, iar terapia trebuie urmată timp de două-trei săptămâni. În paralel, se poate bea un decoct din rădăcină de brusture și cicoare.

Durerile cauzate de reumatism, luxații și entorse, precum și înțepăturile de insecte, pot fi ameliorate cu ajutorul compreselor cu decoct din rădăcină de brusture. Două lingurițe de rădăcină mărunțită se pun într-o cană cu apă și se lasă la infuzat timp de 15 minute. Apoi, un tampon de tifon este înmuiat în soluție și aplicat pe zona dureroasă. De asemenea, compresele cu frunze de brusture spălate și mărunțite anterior sunt la fel de eficiente.

Pentru a încetini sau opri căderea părului, se recomandă decoctul din rădăcină de brusture. Planta poate fi folosită și în combinație cu urzica și frunzele de mesteacăn. Se pun două lingurițe de pulbere din plante într-un pahar cu apă și se lasă la macerat timp de 6-8 ore. Apoi, soluția se strecoară, iar planta rămasă după filtrare se fierbe timp de 5 minute în 200 ml de apă. Soluția se lasă să se răcească, apoi cele două extracte se combină. Săptămânal, după spălarea și clătirea părului, se face un masaj al scalpului cu această soluție.

Există mai multe preparate din brusture disponibile:
Pulberea de rădăcină de Brusture: Radacinile de Brusture sunt macinate fin, cu o rasnita de cafea sau într-o piuă, și apoi cernute prin sita pentru a obține o pulbere fină. Această pulbere se păstrează într-un borcan de sticlă etanș pentru a-și menține proprietățile terapeutice. Doza recomandată este jumătate de linguriță rasa (aproximativ 2 grame) de pulbere de 3-6 ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se ține sub limbă timp de câteva minute și apoi se înghite cu apă.

Maceratul la rece: Se pun două lingurițe de pulbere de rădăcini (obținută prin măcinarea cu o rasnita electrica de cafea) într-un pahar (200 ml) de apă și se lasă timp de 8-10 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se consumă 1-3 pahare pe zi, pe stomacul gol, cu cel puțin 15 minute înainte de masă. Durata curei cu macerat din rădăcină poate fi de 3-6 săptămâni, în funcție de afecțiunea tratată.

Decoctul combinat de rădăcină de Brusture: Se pun două lingurițe de pulbere de rădăcini într-un pahar de apă și se lasă să macereze timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară. Extractul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe timp de cinci minute într-un pahar (200 ml) de apă, apoi se lasă să se răcească. În final, cele două extracte se combină, iar preparatul obținut se administrează pe parcursul unei zile.

Tinctura de Brusture: Se obține prin punerea a douăzeci de lingurițe de pulbere de rădăcini de Brusture într-un borcan cu filet, peste care se adaugă două căni (500 ml în total) de alcool alimentar de 40 de grade. Borcanul se închide ermetic și se lasă să macereze timp de două săptămâni într-un loc călduros, apoi se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare, și se administrează de patru-sase ori pe zi, câte o linguriță diluată în puțină apă.

Precauții și contraindicații la tratamentul cu Brusture:
Administrarea rădăcinii de Brusture nu prezintă contraindicații semnificative. Singurele precauții se aplică persoanelor diabetice, care trebuie să ajusteze dozele de insulină în funcție de administrarea acestui remediu.
Semințele (numai semințele, NU și rădăcina) de Brusture sunt contraindicate în timpul sarcinii, deoarece pot provoca contracții uterine. În schimb, rădăcina de Brusture este chiar recomandată în timpul sarcinii, pentru a preveni constipația, problemele venoase și deficiențele de minerale și vitamine în organism.

În cazuri foarte rare, au fost semnalate dermatite alergice cauzate de aplicarea externă a rădăcinii de Brusture.

Lasă un comentariu