N-ai voie să faci așa ceva de Sfânta Parascheva! E complet interzis până în ora 12:00

eduard

Sfanta Cuvioasa Parascheva cea Noua sau Parascheva de la Iasi este o sfanta cuvioasa cinstita in intreaga Biserica Ortodoxa si indeosebi in Romania, Serbia, Grecia si Bulgaria.

In Romania este considerata ocrotitoarea Moldovei, si este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei. Praznuirea ei se face la 14 octombrie, cand zeci de mii de oameni vin in fiecare an la Iasi, ca sa se inchine la sfintele sale moaste.

N-ai voie să faci așa ceva de Sfânta Parascheva, 14 octombrie 2023. E interzis să faci așa ceva până în ora 12:00, potrivit tradiției populare. Iată cum ar trebui să te comporți de Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași.

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, 14 octombrie 2023. Tradiții populare și obiceiuri creștine

În această zi de mare sărbătoare, ar trebui să fi smerit (modest), răbdător și să te rogi pentru mântuirea ta sau a tuturor oamenilor. Nu fi zgârcit sau egoist.

Dacă cineva îți cere ajutorul, nu ezita să întinzi o mână de sprijin. Dacă vei întoarce spatele oamenilor care te cheamă, vei avea parte de necazuri, potrivit tradiției populare. Ai putea împărți oamenilor sărmani mâncare, must sau colivă.

Potrivit tradiției populare românești, nu trebuie să aprinzi focul în sobă sau să pornești centrala de Sfânta Parascheva, indiferent cât de frig este afară. Strămoșii noștri au crezut mereu că adevărata credință încălzește oamenii din interior spre exterior.

Ei credeau că persoanele care nu respectă această regulă se vor îmbolnăvi. Tot strămoșii noștri, refuzau să mănânce sau să bea ceva (ceai, cafea, must) până în ora 12:00, adică până când majoritatea bisericilor ortodoxe încheie slujba dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

În tradiţia populară, este interzis lucrul în câmp, spălarea hainelor, cusutul, torsul și țesutul de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Ea este considerată ocrotitoarea apelor. În anumite zone din România, se obișnuiește să se așeze icoana ei lângă fântâni și izvoare pentru protecție.

În plus, ea aduce ploi binefăcătoare și spor în recoltele agricultorilor.

De altfel, este de preferat să nu bem alcool, doar must. Conţinutul de alcool din sucul de struguri variază în funcţie de câte zile au trecut de la momentul în care a fost făcut. Cel mai bun este cel proaspăt stors. Atunci, nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%. După trei/patru zile, mustul fermentează, prinde un gust acrişor, iar gradul de alcoolemie crește spre 4%.

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte de către comunitatea creștin ortodoxă. A moștenit o mare avere de la părinții ei, însă a dăruit-o săracilor și, „părăsind frumusețea acestei lumi”, s-a re­­tras „în adâncul pustiei”, unde a devenit „mireasa” Lui Hristos.

Datorită bunătății inimii ei, Dumnezeu i-a binecuvântat rămășițele, transformându-le în moaște făcătoare de minune. Moaștele sale sunt depuse la Catedrala Metropolitană din Iași.

De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea zile imbelsugate, santate, liniste in casa in tot restul anului.

Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.

O alta superstitie straveche spune ca, printre bucatele mancate sau care sunt date de pomana nu trebuie sa fie poamene cu cruce, nucile, castravetii si pepenele rosu. In schimb, este recomandata impartirea de must si de vin nou, dar si de paine si lipie.

Potrivit traditiei, Sfanta Cuvioasa Paraschieva se roaga la bunul Dumnezeu si pentru femeile insarcinate. In popor se spune ca daca esti insarcinata si urmeaza sa fii mamica, este recomandat sa imparti din bucatele tale cu copiii sarmani. Astfel, Sfanta te va ocroti la nastere, iar nasterea copilului va fi una usoara si lipsita de dureri.Mai mult decat atat, se fac si unele previziuni ale vremii in functie de cum se prezinta vremea in ziua in care Sfanta este praznuita (14 octombrie), dar tinand cont si de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in ziua de 14 octombrie, ciobanii spun ca iarna va fi una grea, lunga si friguroasa. Iar daca oile dorm risipite, iarna va fi domoala si blanda.

In popor, mai este cunoscuta si ca Sfanta Vineri

Praznuirea ei se face la 14 octombrie, cand zeci de mii de oameni vin in fiecare an la Iasi, ca sa se inchine la sfintele sale moaste.

Sfanta Cuvioasa Parascheva s-a nascut in Tracia, intr-un sat numit Epivata, langa Constantinopol, din parinti crestini greci, de neam bun si bogati, avand multe averi. Ei au botezat-o si au crescut-o pe Parascheva in credinta crestina. Evlavioasa fiind, mergea mereu cu maica ei la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu. Intr-o zi, dupa ce trecuse de varsta de zece ani, mergand la biserica, a auzit acest cuvant al Evangheliei: „Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine si sa ridice Crucea sa si sa urmeze Mie” (Luca 9, 23 ). Auzind acestea, s-a aprins inima ei, dorind sa implineasca pe data cuvantul Evangheliei si, iesind din biserica si intalnind un sarac, s-a ascuns de maica sa si, dezbracandu-se de hainele bogate pe care le purta, le-a dat lui, iar ea a imbracat hainele saracului.

Iar cand a venit acasa si au vazut-o parintii intr-un astfel de chip, s-au ingrozit si au batut-o, ca sa nu mai faca asa ceva. Ea insa a facut acestea de mai multe ori, neluand in seama ocarile, amenintarile si bataia pe care o lua de la parinti. Iar cele pe care le indura acasa erau ca niste prevestiri ale roadelor duhovnicesti de mai tarziu, mai presus de firea omeneasca. Sufletul ei ardea insa de dorinta de a sluji lui Dumnezeu, dupa cuvantul auzit. Drept care, intr-o buna zi a fugit de acasa fara stirea parintilor, plecand la Constantinopol, unde s-a inchinat in bisericile lui Dumnezeu, la moastele Sfintilor de acolo si a ascultat povatuirile duhovnicesti ale sfintilor barbati de acolo.

Lasă un comentariu