Viața cocotelor de lux din Bucureștiul de altădată a stârnit întotdeauna un interes deosebit, iar personaje spumoase precum celebra Mița Biciclista, au incitat imaginația amatorilor de povești celebre, de atunci și de acum. Află în cele ce urmează care era numele adevărat al acestei faimoase dame de companie și cum era ea răsfățată de cei mai distinși domni din elita socială bucureșteană!
Mița Biciclista: data nașterii
Pe numele său adevărat Maria Mihăescu, coana Mița Biciclista a văzut lumina zilei în anul 1885, însă data nașterii exactă nu este cunoscută. În schimb, se știe că familia sa locuia în Dițești, Filipeștii de Pădure din Prahova. Mama ei era spălătoreasă și, deoarece nu avea posibilități financiare, micuței Maria nu i se întrevedea un viitor foarte strălucit. Totuși, frumusețea fetei a fost remarcată în adolescență de un domn înstărit și astfel, pe la vârsta de 14-15 ani, ea și-a început cariera de curtezană. Ambițioasă și isteață, Maria a fost trimisă în străinătate pentru a învăța bunele maniere și se spune că primul său amant a fost Regele Leopold al Belgiei.
Cum a ajuns celebră Mița Biciclista: povestea din spatele damei controversate
Mița Biciclista a fost o femeie nonconformistă, căreia îi plăcea să atragă atenția asupra sa. Se distingea printre cocotele de lux datorită frumuseții sale deosebite și felului său de a fi. Manierată și cultă, Maria Mihăescu a sucit mințile multor bărbați din acea vreme. Se spune că prin patul ei au trecut figuri ilustre printre care Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau doctorul Nicolae Minovici, pe care Mița chiar l-ar fi iubit sincer. Zvonurile spuneau că însuși Regele Ferdinand a cedat farmecelor frumoasei dame de companie. Datorită presupuselor sale legături regale, Mița Biciclista mai era cunoscută în unele cercuri ca Mița Cotroceanca – după numele adresei de reședință a Regelui, în Cotroceni.
Fire independentă, Mița Biciclista era cunoscută pentru extravaganțele ei. Nu doar plimbările sale cu bicicleta de pe Calea Victoriei au rămas memorabile, ci și alte gesturi mai puțin obișnuite pentru acele vremuri. Dacă organizarea de evenimente la subsolul extravagantei sale locuințe era un gest oarecum excentric, scăldarea sa în mare în costum de baie sumar a scandalizat întreaga societate bucureșteană, deoarece în acea perioadă toată lumea făcea baie în halat.
Fiind o femeie frumoasă și având trecere la cele mai influente personaje ale epocii, Mița Biciclista își permitea să trăiască în lux. Se îmbăca cu haine extrem de scumpe, lua masa doar în oraș, la Athenee Palace și mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. Cu bicileta se plimba pentru a-și menține silueta și pentru a impresiona aristocrații și oamenii înstăriți care își beau cafeaua la Casa Capșa sau Casa Oteteleșanu.
Legenda spune că porecla de Mița Biciclista i-a fost atribuită în 1898 de ziaristul George Ranetti care se pare că era amorezat de ea. Maria i-a refuzat avansurile, provocând nemulțumirea acestuia. În semn de răzbunare, Ranetti i-a dat această poreclă.
Din acel an, există o serie de caricaturi și referințe legate de Mița Biciclista în ziarele vremii. De exemplu, în revista umoristică „Furnica” din 1905, apare chiar și o mică poezie despre celebra damă controversată:
”O cheamă Mița Biciclista
Pe numele său de război
La Hipodrom o știe pista
O știm cu toții: noi, ei, voi
Ea n-a fost biciclistă-ntruna.
La început umbla-n tramcar
Apoi avu muscal cu luna
Azi are propriu-i dogcar.
S-o vedem dac-avem zile,
Chiar și în automobil:
La donna e automobile..
Iar sexul nostru-i imbecil.”
Poezia, probabil scrisă de însuși Ranetti, sub pseudonim, a prezis bine faptul că în curând Mița Biciclista va apărea în automobil. ”Doamna irezistibilă, care făcea să cadă toate barierele” (citat din ziarul ,,Adeverul” din 1913) a deținut și o mașină coupe cu care se plimba mândră pe străzile Bucureștiului.
Mița Biciclista își trimitea soțul la cerșit
În anii’40, Mița Biciclista s-a făcut femeie de casă și s-a măritat cu generalul Alexandru Dimitrescu. Din păcate, din acel moment au început și problemele financiare. Miţa a fost nevoită să închirieze câteva camere din casa în care locuia, un imobil impunător primit în dar de la însuși Regele Ferdinand. Poveștile despre Mița Biciclista din acea perioadă de restriște sunt nenumărate. Gurile rele spuneau că îşi îmbrăca soţul în haine ponosite şi îl trimitea la cerşit, iar cu banii strânși de acesta, plus cei pe care-i primea pentru chirie, continua să frecventeze localurile de lux din Capitală.
Mița Biciclista a avut copii?
Din păcate, nu există informații cu privire la urmașii celebrei Mița Biciclista. Unele zvonuri spun că superba casă în stil Art Nouveau deținută de celebra femeie a fost vândută de urmașii săi unor spanioli, însă mai multe voci susțin că frumoasa clădire a fost naționalizată. Nu se cunosc numele copiilor frumoasei dame, dacă acesta chiar a avut.
Când a murit coana Mița Biciclista?
Se spune că frumoasa bucureșteană a trăit o viață lungă. Coana Mița Biciclista a murit în 1968, la venerabila vârstă de 83 de ani. Spre sfârșitul vieții a trăit într-o oarecare sărăcie, după ce comuniștii i-au confiscat casa și averea. Clădirea a fost naționalizată, iar Mița Biciclista și-a pierdut traiul lejer și luxos. Totuși, doamna general Dimitrescu, frumoasa Maria Mihăescu, a fost lăsată să trăiască în continuare în spectaculoasa casă până la moartea sa, însă izolată în mansardă. Nu se știe unde este înmormântată.
Totuși, cert este că frumusețea ei s-a estompat pe măsură ce au trecut anii. În cartea sa „Vremuri vechi bucureştene”, Alexandru Predescu vorbește despre un aspect aspru al femeii la bătrânețe și un farmec perimat: „Am întâlnit-o pe Miţa Biciclista în 1957, cred că avea peste 75 de ani, era o doamnă foarte furioasă, arăta ciudat, părul negru era vopsit strident, în contrast cu faţa-i albă, ieşită parcă dintr-un sac cu făină de grâu. Era de o voiciune neobişnuită şi de o eleganţă desuetă. La gât avea un medalion de aur masiv susţinut de câteva şiruri de zale fine. Pe figura veştejită luceau doi ochi fantastici, doi ochi negri din care emanau parcă efluvii magnetice…”.
Casa Mița Biciclista: unde se află și de ce este deosebită?
Casa în care a locuit Mița Biciclista se află în apropiere de Piața Amzei, la intersecția Străzii Biserica Amzei nr. 9 cu strada Christian Tell nr. 11. Clădirea a fost construită de arhitectul Nicolaie Mihăescu, într-un stil neobaroc cu tonuri de Art Nouveau. Ornamentele clădirii sunt deosebite, ferestrele sale fiind împodobite cu basoreliefuri cu lei şi heruvimi. Casa avea două etaje și mansardă, plus un corp secundar destinate slujitorilor și oaspeților mai puțin importanți. În Memoriile sale, scriitorul Constantin Beldie scria că acea casă ar fi fost primită cadou de la însuși regele Ferdinand și ar fi costat 4 milioane de lei.
În anii săi de grație, Mița Biciclista a permis organizarea expozițiilor de pictură și sculptură în subsolul casei, iar în vremurile sale de restriște, a închiriat camerele, ea mutându-se la mansardă. Inclusiv istoricul Neagu Djuvara își amintește că a locuit într-una din încăperile respectivului imobil. În cartea sa ”Un secol cu Neagu Djuvara”, acesta povestește: „Mi-aduc aminte că odată eram bolnav, în pat, în această oribilă odaie din casa Miţei…am făcut toate bolile copilăriei, scarlatină, pojar, diaree, de toate”.
Celebra casă a Miței Biciclista: cine este proprietar acum?
După moartea celebrei dame de București, casa a fost vândută unor cetățeni spanioli și abandonată o bună perioadă de timp. Imobilul a fost restaurat în 1985 după planurile arhitecţilor Doina Constantinescu si Alexandru Orăşanu, însă multă vreme în incinta sa și-au făcut loc cerșetorii. În anii 2000, faimoasa casă a Miței Biciclista a fost scoasă la vânzare și cumpărată de Grupul imobiliar spaniol Mantor. În 2017 compania a început renovarea clădirii istorice, iar lucrările au fost finalizate în 2021. Investiția s-a ridicat la 4,5 milioane de euro, iar acum constructorul spaniol a scos-o la vânzare cu impresionanta sumă de 5,9 milioane de euro.
Casa Mița Biciclista: cum arată în interior
Din păcate, nu există poze cu interiorul casei Mița Biciclista. Totuși, se știe că are 10 camere şi o suprafaţă de aproximativ 1.900 mp. Ar fi fost frumos să fi avut imagini de epocă din care să vedem cum arătau camerele în care celebra curtezană își făcea veacul. Se spune însă că sobele erau pictate și poleite cu foiță de aur și aveau încrustate mici basoreliefuri cu frumoasa curtezană.
Deși a trecut un secol de când frumoasa cocotă Mița Biciclista cucerea inimile bărbaților avuți din București, povestea sa continuă să fascineze noi generații. Ea a rămas în memoria colectivă datorită non-conformismului și spiritul său libertin din tinerețe, însă există foarte puține date istorice de încredere despre viața curtezanei după Marele Război și în perioada comunismului. Probabil este mai bine așa, astfel celebra damă trăiește în imaginația noastră mereu tânără, cochetă și… picantă!