„Mi se pare cel puțin ciudat, voi cere explicații”. Ce a spus Klaus Iohannis despre cea mai șocantă situație din România de la începutul pandemiei

0

​​Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va cere explicații Ministerului Sănătății, după ce autoritățile nu au raportat nicio infecție nosocomială în cazul pacienților COVID-19.
Ministerul Sănătăţii şi INSP au transmis luni cotidianului Libertatea un raport uluitor: de la începutul pandemiei şi până în prezent, DSP-urile nu au raportat nici un caz de infecţie intraspitalicească la pacienții diagnosticați cu Covid-19.

Asta în condițiile în care, conform OMS, în țările dezvoltate 30% dintre pacienţii care ajung la Terapie Intensivă au o infecţie asociată actului medical. În România, cifra este zero în cazul celor peste 5.900 de decese ale pacienților diagnosticați cu Covid-19.
Răspunsul președintelui Klaus Iohannis
În cadrul conferinței de presă de luni seara de la Palatul Cotroceni, șeful statului a fost întrebat cum comentează faptul că Guvernul Orban raportează mai puține infecții nosocomiale decât Guvernul Ponta, plecat după tragedia de la Colectiv:

„Voi cere o informare la Minsiterul Sănătății și apoi vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel puțin ciudat, în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire a situației. Voi cere o explicație pentru asta”, a răspuns președintele Iohannis.
Specialistul în Medicină Legală Cristian Stan a dezvăluit pentru Libertatea, în septembrie, că ”bacteriile nosocomiale dau lovitura de grație pacienților COVID”, pentru că ”ajung în plămânii lor prin aparatele de ventilat contaminate. Cu toate acestea, astăzi, Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Sănătate Publică au răspuns oficial că Direcţiile de sănătate publică nu au raportat nici un caz de infecţie nosocomială la cele peste 5.900 de decese ale pacienților diagnosticați cu Covid-19.

Klaus Iohannis: Alegerile vor avea loc pe data de 6 decembrie
Președintele Iohannis a reiterat ideea că alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 6 decembrie, cu toate că Bucureștiul a intrat în scenariul roșu și alte localități raportează creșteri semnificative ale ratei de infectări. Măsurile decise azi pentru Capitală sunt cele potrivite la acest moment și au fost recomandate de experți, a adăugat

„Situația impune măsuri suplimentare în București. Azi s-au decis măsuri: elevii nu vor mai merge la școală, restaurantele și barurile închise la interior, purtatul măștilor în toate locurile publice va fi obligatoriu. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare. Dar acum aceste măsuri decise la nivelul Bucureștiului sunt cele necesare”.

Klaus Iohannis, despre prefectura Capitalei: Situația nu poate continua așa
A fost ușor de prevăzut că Bucureștiul va intra în scenariul trei, chiar dacă nu se știa exact momentul, a precizat președintele Iohannis. „Autoritățile locale au obligația din timp să meargă la o conferință de presă și să explice: Dragi cetățeni, este posibil să intrăm în scenariul roșu peste o săptămână, școlile vor intra online, vom purta măști cu toții…Nimic sofisticat, nimic ultraștiinâific, ci ceva de bun simț”, a mai spus șeful statului.

„Situația nu poate continua așa. Oamenii au tot dreptul să fie informați, pregătiți. Nu cred că familiile din București cu copii nu au fost foarte încântate să afle duminică seara că până marți să caute soluții”, a explicat Iohannis.