Medicul ATI Dorel Săndesc: „Suntem șocați că pacienții de COVID se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel”

0

Potrivit unei declarații oferite pentru Libertatea de vicepreședintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, medicul Dorel Săndesc, „există temeri că, pe fondul creșterii numărului de cazuri, acei medici ATI care nu sunt acum implicați în tratarea COVID nu vor dori să se adauge colegilor lor copleșiți.”

Medicul Dorel Săndesc se teme că sistemul va intra în colaps
Potrivit medicului Dorel Săndesc, pe fondul creșterii numărului de cazuri de coronavirus, este posibil ca medicii ATI care nu sunt implicați în acest moment implicați în tratarea COVID, să nu le fie solidari colegilor, atunci când va fi nevoie.

„Există temeri că, pe fondul creșterii numărului de cazuri, acei medici ATI care nu sunt acum implicați în tratarea COVID nu vor dori să se adauge colegilor lor copleșiți.
Noi, de la ”Județean”, am avut peste 30 de medici ATI care s-au detașat voluntar în țară. Am ținut la termenii ”detașare voluntară”. La început, în primăvară, da, a fost un moment de reținere. Apoi însă, din informațiile mele și ale Societății de ATI, specialiştii de terapie intensivă solicitați au participat oriunde la tratarea bolnavilor de COVID”, a spus medicul Dorel Săndesc.

„În analize vedem că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil”
Medicul afirmă că persoanele foarte bolnave, pentru care nu se mai poate face nimic, nu știu acest lucru, apărând fenomenul l de ”happy” hypoxemia.

„Bolnavii severi de COVID, pentru care nu mai poți face nimic, nu știu acest lucru. Apare fenomenul de ”happy” hypoxemia. Ei se simt fericiți, vorbesc, iar noi știm că vor muri. Numai înainte de ‘89, cu avorturile, am suferit la fel. În analize vedem că sunt foarte rău, că nu mai rezistă, că sunt pe moarte, dar ei sunt conștienți, conversăm. E teribil. E o durere înfiorător de dus pentru tot personalul medical”, a mai spus vicepreședintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.