Medicamentele care pot da rezultate drug-test fals pozitive. Lista completă dezvăluită de Medicina Legală

eduard

Consiliul superior de medicină legală (CSML) a dezvăluit detalii utile privind testarea anti-drog în trafic a șoferilor români. Specialiștii au făcut publică și lista medicamentelor care pot da rezultate fals-pozitive la consumul de substanțe interzise. Cum trebuie procedat într-un astfel de caz.

Cum este realizată testarea anti-drog a șoferilor români
Specialiștii de la Consiliul superior de medicină legală (CSML) au vorbit despre testarea cu aparatul drug-test a șoferilor români. În ultimele săptămâni, polițiștii au efectuat numeroase astfel de controale, „pentru prevenirea și combaterea situațiilor de risc și menținerea unui climat de ordine și siguranță”.

Un lucru pe care toți șoferii ar trebui să îl știe este că testarea anti-drog trebuie să îndeplinească anumite condiții: să ofere rezultate rapide, disponibile imediat, prin metode ușor de utilizat și cu o rată decentă de siguranță a rezultatelor. Astfel de condiții pot fi întrunite doar prin teste de orientare sau prezumtive.

Cum ajung aparatele drug-test să indice rezultate false
Așa se face că, uneori, rezultatele indicate de aparatul drug-test pot fi fals pozitive. De multe ori, testele confirmă că șoferul aflat la volan s-a aflat sub influența substanțelor interzise, însă există și excepții de la această generalitate. Când apar astfel de erori?

În primul rând, rezultatele fals pozitive la testarea anti-drog pot să apară din cauza lipsei unui protocol înalt standardizat, precum cel din cazul unor studii de cercetare medicală. În astfel de circumstanțe, testele rapide pe salivă pot indica erori, spun specialiștii CSML.

Timpul scurs de la consumul substanței, modificarea de pH a probei biologice, stimularea mecanică a secreției salivare, flora bacteriană, condițiile de testare sau administrarea anumitor medicamente pot influența într-o anumită măsură rezultatele, uneori fiind fals pozitive.

Medicamentele care pot da rezultate drug-test fals pozitive
Dacă șoferul și-a administrat sau i s-au administrat unele medicamente specifice, se poate ca rezultatul drug-test să fie fals pozitiv, inclusiv la amfetamine. Pe lista medicamentelor CSML ce prezintă în compoziție substanțe ce determină astfel de rezultate sunt:

medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
barbiturice: antiinflamatorii;
opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.
antidepresive triciclice, antagoniști de receptori adrenergici;
În cazul în care un șofer este testat pentru depistarea rapidă a consumului de substanțe interzise, iar rezultatul este fals pozitiv, se pot lua măsuri pentru elucidarea cazului. Specialiștii pot efectua o analiză toxicologică medico-legală pe probe de sânge, care să infirme consumul de substanțe interzise.

Lasă un comentariu