Marcel Ciolacu: joi România va avea un guvern. Cum s-au finalizat negocierile dintre partide

0
În urma negocierilor de duminică, a fost definitizat programul de guvernare și a fost stabilită propunerea de premier cu care partidele vor merge luni la Cotroceni, pentru consultările cu președintele Iohannis.

PSD și PNL au căzut de acord să dea premierul prin rotație, stabilind durata fiecărui mandat până la alegeri.

Joi România va avea un Guvern, a declarat duminică Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că la negocieri a fost finalizată structura politică a Executivului. În cursul zilei de luni, 22 noiembrie, partidele sunt așteptate la Cotroceni unde vor avea loc negocierile cu șeful statului.

Kelemen Hunor anunță înființarea a două noi ministere

Kelemen Hunor a anunțat la finalul negocierilor pentru formarea unei coaliţii de guvernare, că s-a decis înfiinţarea a două noi ministere. Este vorba despre un minister al turismului și antreprenoriatului, și un minister al familiei şi al tineretului.

Hunor a menţionat că nu au fost stabilite încă denumirile celor două ministere, cert este că UDMR susține înființarea acestora. Tot el a subliniat că România nu va avea guvern minoritar.

După negocierile dintre partide urmează consultările cu președintele Klaus Iohannis. Acestea vor avea loc luni, 22 noiembrie, începând cu orele 12.00, după următorul program:

Ora 12:00
– Partidul Național Liberal (PNL)
– Partidul Social Democrat (PSD)
– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Cel mai probabil, premierul cu care vor merge partidele la Cotroceni este Nicolae Ciucă, în timp ce structura noului guvern ar arăta în felul următor: Finanțe – PSD, Interne- PNL, Externe – PNL, Apărare – PSD, Justiție – PNL, Educație – PNL, Cultură – PNL, Muncă – PSD, Energie – PNL, Economie – PSD, Agricultură – PSD, Transporturi – PSD/PNL, Sănătate – PSD, Fonduri Europene – PNL/PSD, Digitalizare – PNL/PSD, Dezvoltare – UDMR, Mediu – UDMR, Tineret și Sport – UDMR.