Maradona a murit. Coșmarul marelui fotbalist în meciul Argentinei cu România de la CM 1994

0

Marele fotbalist argentinian Deiego Armando Maradona, considerat de multă lume ca fiind cel mai bun jucător de fotbal din toate timpurile, a murit în urma unui infarct la vârsta de 60 de ani. Maradona a trăit un adevărat coșmar la Cupa Mondială din SUA 1994 când România a eliminat Argentina în optimile de finală ale competiției după un meci istoric.
Maradona a avut un moment greu în carieră chiar într-o întâlnire cu România: este vorba de partida România – Argentina de la Cupa Mondială din 1994, în care România s-a impus cu 3-2 și i-a trimis pe argentinieni acasă. Meciul a fost considerat de multă lume ca fiind cea mai frumoasă partidă din istoria Cupelor Mondiale, iar Maradona a suferit teribil în tribună, fiind sancționat de FIFA.
Meciul fusese catalogat drept războiul dintre Maradona și „Maradona din Carpați” (așa cum era cunoscut Gheorghe Hagi), însă Argentina îl pierduse doar cu trei zile înaintea partidei pe Diego, care picase testul anti doping, iar Claudio Caniggia nu era nici el disponibil. Argentina îi avea însă pe briliantul din Serie A Gabriel Batistuta și pe Abel Balbo.

Maradona, căzut la testul anti-doping
Maradona a suferit teribil în tribune când a văzut evoluția incredibilă a scorului. După 11 minute, Dumitrescu a înscris din lovitură liberă un gol asemănător cu cel reușit de Hagi în grupe, împotriva Columbiei. Batistuta a egalat scorul cinci minute mai târziu, dintr-un penalty, dar România a recâștigat avantajul în doar două minute, când Dumitrescu s-a strecurat pe mijlocul porții, printre adeversari, și a prins o pasă trimisă de Hagi.

România a mărit diferența de pe tabelă în a doua repriză, cu un gol glorios înscris de Hagi. Argentina a început un atac disperat și a înscris pentru 3-2 în minutul 75. România a supraviețuit unui final nebun de joc și a obținut o victorie pentru care rezistat în istoria Cupelor Mondiale mai mult decât faima echipei.
„Maradona nu a fost capabil să treacă peste eliminarea timpurie a naționalei sale și a declarat că „Argentina nu a fost învinsă pe teren, a fost învinsă în afara terenului”. Să sperăm că în momente mai tăcute, Maradona își dă acum seama că nu a fost nicio rușine să pierzi cel mai epic meci din istorie”, au scris jurnaliștii de la The Guardian.
Maradona își amintea recent de marii fotbaliști ai României Gică Hagi, Lăcătuș, Gică Popescu.
Un jurnalist a recunoscut că Maradona s-a dopat în 1994
Maradona a acuzat FIFA de complot împotriva sa la Mondialul din America și a susținut că e nevinovat, dar un jurnalist argentinian a dezvăluit în această săptămână că el a cumpărat efedrină și i-a livrat-o lui Maradona, înainte de turneul american.

Jurnalistul a mai declarat că Federația Argentiniană știa că Maradona e urmărit de FIFA și Julio Grondona, președintele forului de la Buneos Aires i-a cerut acestuia să nu se expună: „Nu lua nici măcar o aspirină și ai grijă, că dacă nu vor găsi droguri, vor pune un televizor în camera ta să te acuze de contrabandă. Nu vor să fii curat, ai grijă!”

La Cupa Mondială din 1994 Maradona a marcat un gol în primul meci din grupe, contra Greciei (4-0), iar după al doilea joc, cel cu Nigeria (2-1), a fost depistat pozitiv. Calificată de pe locul trei în grupă, Argentina a jucat în optimi contra României, fiind eliminată, victorie cu 3-2 a echipei conduse de Gică Hagi.

Maradona, amintiri despre meciul cu România din urmă cu 30 de ani
Fostul mare fotbalist Diego Maradona a postat pe contul sau de Facebook în acest an un mesaj în care și-a amintit de meciul Argentina-România, scor 1-1, de la Cupa Mondială din 1990, din Italia. „Acum 30 de ani, împotrivă României, trebuia să obținem calificarea pentru fază următoare. Aveau mari jucători, precum Hagi, Lăcătuș, Popescu.
Aveam un galben și cu altul nu aș fi jucat meciul următor. A fost multă luptă, foarte fizică și cu puțin fotbal. Iar la sfârșitul primei reprize, numărul 5 al României (n.r.-Iosif Rotariu) mi-a rupt glezna stânga, mi-a deschis-o cu o lovitură. În a două repriza, am jucat cu infiltrații și puteam face foarte puțin.

Maradona continua cu amintirile despre întâlnirea cu echipa României: „Dar nu eram nebun să ies. Îmi amintesc că la pauză, Moncho Monzon mi-a spus că vrea să înscrie un gol, iar eu i-am răspuns că la cornere să atace prima bară, pentru că urmă să trimit mingea acolo. Și mulțumesc Domnului, Moncho s-a dus să o caute unde i-am spus. Dar, din păcate, nu am putut păstra scorul și am fost egalați imediat. Am sfârșit morți și foarte amărâți, pentru că a trebuit să jucăm împotrivă Braziliei”, a povestit Maradona, care a însoțit postarea de un rezumat al meciului.

La 18 iunie 1990, România a remizat cu Argentina, scor 1-1, la Napoli, în ultima etapă a fazei grupelor. Monzon a deschis scorul în minutul 62, iar Balint a egalat, în minutul 68.