Lista vârstei de pensionare pentru femei: Anul în care se intră la pensie în funcție de data nașterii

eduard

Persoanele care sunt încă active pe piața muncii și doresc să se pensioneze în 2023 trebuie să fie conștiente de regulile specifice care guvernează acest proces.

În 2023, vârsta standard de pensionare pentru femei poate fi determinată conform legii, cu condiția ca acestea să îndeplinească stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii. Vârsta la care se poate obține pensia pentru limită de vârstă variază în funcție de data nașterii. Iată cine poate solicita pensionarea pentru limită de vârstă în acest an.

În cazul în care nu se dorește o pensionare anticipată sau nu există motive personale, cum ar fi motivele medicale, pentru a se pensiona mai devreme, pensionarea la vârsta standard implică îndeplinirea anumitor condiții, atât pentru femei cât și pentru toți cei care doresc să iasă la pensie.

Conform Legii nr. 263 din 16 decembrie 2010, dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită prin intermediul sistemului public de pensii și altor drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii, în conformitate cu prevederile acestei legi.

Cu toate acestea, legislația actuală trebuia să fie înlocuită de câțiva ani, însă Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care introduce noile reglementări, a fost amânată din nou, până în 2024.

Datorită faptului că vârsta minimă de pensionare este calculată în funcție de data nașterii, este posibil să determinăm cine are dreptul să se pensioneze în acest an.

În cazul în care îndeplinesc și condiția stagiului minim de cotizare, persoanele care ating vârsta standard de pensionare în 2023 au dreptul să solicite pensionarea.

Prin urmare, vârsta standard de pensionare pentru femei este, în principiu, de 63 de ani, dar aceasta va fi atinsă treptat, printr-o eșalonare, până în 2030. De exemplu, în acest an, femeile se pot pensiona la vârstele de 62 și 63 de ani și o lună. În schimb, această limită nu a fost încă atinsă, așa cum s-a întâmplat în cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până când va fi atinsă în 2030. Diferă și stagiul complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani în mod normal, va fi atins treptat în următorii ani.

De asemenea, femeile au opțiunea de a continua să lucreze până la vârsta de 65 de ani. Cele care aleg să facă acest lucru, chiar dacă ar putea să se pensioneze, nu vor putea să se răzgândească ulterior.

Conform legii, „Pot solicita pensionarea în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare, adică cel puțin 15 ani de muncă legală (…) Femeile, la fel ca și bărbații, pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare … dacă au lucrat în condiții grele, în proporție cu perioada de timp petrecută în astfel de condiții.”

De asemenea, conform legii, se specifică că „În cadrul sistemului public de pensii, pensiile sunt acordate lunar. Beneficiarul pensiei este în mod obișnuit persoana îndreptățită, sau în anumite cazuri, tutorele sau curatorul acesteia. De asemenea, se aplică și în situația în care copilul urmaș a fost încredințat sau plasat sub îngrijirea cuiva, sau atunci când mandatarul este desemnat printr-o procură specială.”

Lasă un comentariu