La prima vedere a acestei poze, toată lumea se întreabă cine trece primul în intersecție. Ei bine, se pare că aceasta întrebare de la examenul teoretic pentru obținerea permisului auto da mari bătăi de cap cursanților.
Cu toții suntem conștienți de importanța cunoașterii regulilor de circulație în vederea obținerii permisului auto. Dar uneori, chiar și cele mai simple întrebări pot provoca confuzii și discuții aprinse. Un astfel de exemplu este și imaginea de mai sus, care a generat multe controverse și discuții.
Aceasta întrebare a fost propusă de site-ul publika.md și i-a pus în dificultate pe toți cei care au văzut-o. Avem două indicatoare rutiere „Cedează trecerea” și „Direcția drumului cu prioritate”, precum și un semafor la verde. Cine trece primul în intersecție? E întrebarea care dă bătăi de cap șoferilor care văd imaginea de mai sus.
De cele mai multe ori, șoferii răspund greșit la această întrebare. Un răspuns frecvent este că șoferul care trece primul în intersecție este cel de pe autobuz. Dar acest răspuns este incorect. În realitate, circulația în intersecție este dirijată de semafor, iar șoferul automobilului are prioritate. Automobilul va ceda trecerea autobuzului doar în cazul în care semaforul nu funcționează.
Un exemplu concret al acestei situații se poate observa și în Chișinău, la intersecția străzilor Vasile Lupu și Belinski din sectorul Buiucani.
Această întrebare de la examenul auto a dat mari bătăi de cap viitorilor șoferi. Chiar dacă răspunsul pare simplu, mulți candidați pentru obținerea permisului auto au greșit. Puneți-vă în situația din imaginea de mai sus. Care credeți că trece primul prin intersecție?
Intersecția din imagine este dirijată cu reglementare de prioritate, autoturismul și autobuzul întâlnesc indicatorul „OPRIRE” și au obligația de a-i da prioritate autocamionului. Autocamionul trece primul deoarece acesta circulă cu prioritate. Între autovehicul și autobuz s-a creat o situație de egalitate, ambele întâlnind indicatorul „OPRIRE”, însă autobuzul îi va da prioritate acestuia deoarece virând către stânga autoturismul îi vine din dreapta. Ordinea de trecere este autocamionul, autoturismul și autobuzul.
Este important să înțelegem că aceste situații pot fi complexe și că respectarea regulilor de circulație este esențială pentru evitarea accidentelor și asigurarea siguranței tuturor participanților la trafic.
În continuare, vă prezentăm câteva dintre cele mai frecvente întrebări de la examenul auto:
1. În care dintre situații este permisă depășirea?
A. în intersecția semnalizată cu indicatoare de prioritate.B. în intersecția dirijată prin semnale luminoase.C. în intersecția dirijată prin semnale ale polițistului.
Răspuns corect: A, B și C.
2. Când este permisă depășirea prin stânga a tramvaielor aflate în mers?
A. atunci când drumul public este cu sens unic.B. când între șina de tramvai din dreapta și marginea trotuarului nu există suficient spațiu pentru depășire.C. în nicio situație.
Răspuns corect: A și B.
3. O hemoragie produsă la unul dintre membrele unei persoane rănite se oprește prin:
A. dezinfectarea rănii, pansarea și aplicarea atelelor.B. ridicarea membrului accidentat în poziție verticală.C. acțiunea compresivă asupra vasului lezat sau aplicarea garoului.
Răspuns corect: C.
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care participanții la examenul auto trebuie să răspundă corect pentru a obține permisul de conducere. Este important ca toți viitorii șoferi să fie bine pregătiți și să înțeleagă cu exactitate regulile de circulație pentru a contribui la un trafic sigur și fluid.
Navigând printre diferite situații și interpretări ale regulilor de circulație, este esențial să fim atenți și să ne informăm corespunzător pentru a evita confuziile și riscurile pe drumurile publice.
Să nu uităm niciodată că siguranța este pe primul loc și că respectarea regulilor de circulație este responsabilitatea noastră ca șoferi.