La ce temperatură trebuie să ţii centrala termică în casă? E util pentru consum, dar şi pentru sănătate

eduard

În funcție de vârsta pe care o ai tu sau membri casei, trebuie să-ți setezi centrala termică în așa fel încât să respecte anumiți parametri. Astfel, reușești nu doar să îți menții sănătatea, ci și să faci economie la energie.

Organizația Mondială a Sănătății sugerează că tinerii au nevoie de cel puțin 18 grade în casă dacă sunt sănătoși și minimum 20 dacă sunt bolnavi. Pe de altă parte, valorile pot fi mult mai adaptate, dacă luăm în calcul toate detaliile, dar și camera de locuit. Pentru un adult, de exemplu, iată care ar fi valorile ideale, în funcție de zona casei:

sufragerie 20°C – 22°C;
dormitor 16°C – 19°C;
birou 20°C – 22°C;
dormitor copii 16°C-20°C;
intrare 15°C – 18°C;
coridor 15°C – 18°C;
baie 20°C – 22°C;
bucătărie 18°C – 20°C.
Temperatura la care să îți ții centrala termică
Un adult sănătos își poate seta centrala termică la temperaturi între 18 și 24 de grade, dacă au îmbrăcăminte adecvată. Totuși, medicii nu recomandă să scădeți valorile pentru a face economie, deoarece puteți ajunge la: inflamarea plămânilor, inhibarea circulației, infecții respiratorii. O temperatură de sub 16 grade, pentru adulți, a dus, în 65% din cazurile identificate de către doctori la probleme de sănătate, iar medicamentele sunt, cu siguranță, mai scumpe decât un adaos mic la factura de energie.

În situația în care stai cel puțin 45 de minute într-o cameră în care temperatura este mai mică decât valoarea de care ai nevoie, riști să te îmbolnăvești. Pentru seniori, mușchii corporali pot fi afectați dacă trec de pragul amintit, de 18 grade. În privința adulților sănătoși, așa cum am precizat, nu trebuie trecut de o valoare mai mică de 18 grade.

La cât să setezi centrala dacă ai un bebeluș sau un copil mic
Părinții care au copii mici sunt sfătuiți să te asigure o temperatură cuprinsă într 20 și 22 de grade Celsius. De ce? Pentru că acest interval reduce riscul de supraîncălzie care a dus, în unele cazuri, la accidente fatale în somn și chiar la sindromul morții subite a sugarului (SIDS).

Nu este recomandată o temperatură mai mică de 20 de grade, pentru sănătatea copiilor și prevenirea riscului de îmbolnăvire. Dacă vreți, totuși, să faceți economie, puteți să opriți căldura când cei mici nu sunt acasă.

Lasă un comentariu