Klaus Iohannis: „Sperietoarea cu starea de urgență e vehiculată de multă lume. Nu intenționez să revenim la starea de urgență”

0

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, după o vizită la Institutul Național de Sănătate Publică din București că nu intenționează să introducă din nou starea de urgență, acesta fiind un subiect care nu e de actualitate, în condițiile în care sunt mai eficiente măsurile luate local, în zonele-focar de infecții.
„Sperietoarea cu starea de urgență e vehiculată de multă lume. Nu intenționez să revenim la starea de urgență. Există măsuri mai puțin dure, care au efecte poate chiar mai bune. Nu avem nevoie să închidem toată țară. Pentru a purta masca, nu e nevoie de stare de urgență. În această etapă, nu intenționez să introduc starea de urgență”, a declarat, vineri, Klaus Iohannis.

Șeful statului a precizat că nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim conștienți că suntem într-o situație de sănătate publică deosebit de gravă.

„Dacă vrem să avem o viață apropiată de normal, trebuie să respectăm câteva norme: distanța, mască, igienă, evitarea a aglomerărilor. Descentralizarea deciziei a fost un lucru bun, dar e nevoie de mai multă clarificare. Am convenit să se lucreze la o metodologie care permite luare unor decizii mai rapide, mai eficiente și mai corelate cu situația din fiecare localitate. Astfel vom putea să evităm restricții prea dure”, a mai spus șeful statului.
Klaus Iohannis: E posibil ca nunțile și botezurile să fie restricționate
Președintele Iohannis a explicat că se vor putea lua decizii mai rapide la nivel local pentru restricții în pandemie, decât deciziile generale luate de la nivel central. Este totuși posibil să se introducă noi restricții în privința nunților, botezurilor și altor evenimente de acest tip.

„Vor fi restricționate mai mult întrunirile. E posibil ca nunțile, botezurile să fie restricționate”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului: „Nu a rezultat nevoia amânării alegerilor”
Preşedintele Iohannis a mai spus că, din discuţia pe care a avut-o la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), nu a rezultat nevoia amânării alegerilor parlamentare.
„Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul naţional ne spune că, din acest moment, nu se mai poate face o anumită acţiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuţia de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor”, a explicat şeful statului.